Оранжев код в 17 области заради жегите

06 август 2012 в 07:51 1116 0

Отново летни температури. Снимка: БГНЕС
Отново летни температури. Снимка: БГНЕС

В 17 области в страната днес е обявен оранжев код заради очакваните високи температури. Степента на кода предупреждава за опасно време.  

Той важи днес са за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

"Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите", съобщават от НИМХ.

За всички останали области е обявен код "жълто" за потенциално опасни метеорологични явления - високи температури. Това са областите край морето - Варна, Бургас, Добрич, както и Шумен, Разград, Търговище, Смолян, София град, София област, Перник и Кюстендил.

Пет температурни рекорда и три изравнени, отчетоха в неделния ден метеоролозите от НИМХ. Рекордите бяха регистрирани в Монтана от 38.5 градуса, в Пловдив от 37 градуса, в Оряхово - 36.3 градуса, Бургас - 35.5 градуса и на нос Емине от 32.8 градуса. В три града бяха изравнените рекорди за деня, и на трите места от една и съща година - от 1998 година. Това са Ахтопол, където бе регистрирана жега от 32 градуса, Враца с 36.6 градуса и Карнобат с 36.4 градуса.

Във връзка с трайното засушаване на растителната покривка и очакваното сухо и горещо време до средата на седмицата е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев пред OFFNews: Искам след мен да остане наследство, което не се разпада (видео)