Пистолет в лицето на Доган (снимки и видео от нападението)

Юлиан Христов 19 януари 2013 в 12:27 32443 29

Покушението срещу Ахмед Доган на конференцията на ДПС. Снимка: БГНЕС
Покушението срещу Ахмед Доган на конференцията на ДПС. Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган бе нападнат от въоръжен с пистолет делегат по време на националната конференция на ДПС в НДК, докато говореше от трибуната на сцената.

Към 12.20 ч. мъжът се качи на сцената и бързо, с няколко крачки, стигна до Доган, който стреснато се обърна и видя дулото на пистолета. Мъжът натисна спусъка, но не се чу изстрел. Всичко стана за секунди, Доган се обърна, хвана ръката на нападателя си и се опита да избие пистолета. След това започна да го блъска в гърдите.

В този момент десетки делегати се качиха на сцената и събориха нападателя на земята. Пистолетът отхвърча и падна на сцената. Делегати започнаха да го ритат жестоко и удрят с юмруци. Това продължи няколко минути, без охрана да спре боя.

Чуваха се викове: "Убийте го, бе, убийте го".

Служители на НСО успяха да изведат нападателя от залата. Някои от тях също са били удряни от хора в залата, каза на пресконференция след случилото се шефът им Тодор Коджейков.

В този момент зам.-председателят на ДПС Лютви Местан излезе на сцената и обяви: "Скъпи братя и сестри, искам да ви съобщя, че за щастие лидерът на партията ни не е ранен".  След което залата поде скандирания "ДПС!". Той обяви и отлагането на конференцията с 30 минути. 30 минути по-късно се разбра, че конференцията ще започне чак в 15 ч. Реално работата ù бе възобновена след 17.

Залата бе опразнена, за да бъде претърсена от полиция чак час и половина след покушението.

Ето и видео от нападението, последвалия бой на сцената и извеждането на нападателя. Кадрите са на Канал 3:

Нападателят

Нападателят се оказа 25-годишният Октай Хасанов Енимехмедов от Бургас, съобщи по-късно полицията. Той е студент в УАСГ. Криминално проявен е - регистриран е за хулиганство, телесна повреда и грабеж. Има две условни присъди - и през 2010 г. за наркотици и 2011 г. за телесна повреда над длъжностно лице.

Брат му - Метин Енимехмед, спечели голямата награда червен автомобил “Ферари” в шоуто “Танцувай с мен” на Слави Трифонов.

Октай не е член на младежкото ДПС, не е бил и сред бургаските делегати за конференцията. Влязъл е с бадж от младежката конференция на ДПС през ноември 2012 г.

След нападението Октай бе отведен първо в болница, където лекарите констатираха повърхностни рани на главата и тялото, след това мъжът бе отведен в IV Районно полицейско управление. Той бе задържан за 24 часа.

Блокът в Бургас, където е адресната регистрация на семейството, бе обграден от полиция малко след нападението. Служителите на реда започнаха разпити. Удивените съседи разказаха, че познават братята като възпитани младежи от небогато семейство.

 

Реакции

Реакциите на случилото се бяха десетки - и от страната, и от чужбина. От БСП се усъмниха, че покушението е инсценировка, което обаче бе определено от Георги Първанов като "нелепо". Нападението бе осъдено от президента Росен Плевнелиев, който включи като извънредна точка в дневния ред на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност обсъждане на покушението.

Остри реакции след случилото се имаше и в Турция.

Лидерът на ДСБ Иван Костов и бившият вътрешен министър и настоящ депутат от левицата Румен Петков обявиха, че вина за случилото се има и НСО. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров директно оставката на шефа на службата за охрана ген. Тодор Коджейков.

 

Охрана

Все още не е ясно как въоръженият мъж е влязъл в залата при положение, че преди това е трябвало да мине през скенер.

Генерал Коджейков обяви, че охраната на мероприятието не е била поверена на НСО - от службата осигурили само служители с рентгени и апарати, които проверяват за оръжие и взривоопасни вещества и са проверявали само хората, които са били подавани от организаторите или от фирмата, която е правила пропускателния режим.

Фирмата, отговаряща за вътрешната охрана, е "Крон Секюрити", обяви ген. Коджейков. "Крон" е собственост на бившия шеф на НСБОП ген. Кирил Радев.

В същото време ген. Радев отрече от ДПС да са им поверявали вътрешната охрана - тяхната работа е била просто да насочват делегатите и гостите до зала 3 на НДК, където се провеждаше конференцията.

Късно вечерта на 19 януари на пресконференция директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов обяви, че ДПС не е искало засилена охрана за конференцията си. Оттам просто уведомили с писмо полицията за предстоящото събитие. „Единство ни уведомяват, че ще се провежда конференцията и по отношение на това къде се настаняват гостите и охрана по местата, където ще пребивават гостите, където ще пренощуват, има и писмо за осигуряване на паркоместа в района на НДК”, каза Йорданов.

 

Намерение

Намерението на нападателя не е било да убие Доган. Този извод бе внушен от далите пресконференцията в Столичната полиция.

"Пистолетът е газов, не е бил преправен на боен. Два от откритите три патрона са сигнално-звукови, третият е технически пипер, който се използва при защита от животни. Нито един от трите патрона не би могъл да нарани фатално човек", заяви старши комисар Валери Йорданов.

В същото време от полицията обявиха, че използваният пистолет е бил Ekol.

"Този модел е сред най-популярните за преработване в боен. Дори с халосни и газови патрони е доста опасен от такава дистанция - пръска ябълка и пробива алуминиеви кутии с бира, т.е. спокойно може да ослепи човек или нанесе сериозна травма", коментира за OFFNews мъж, притежаващ точно такъв газов пистолет.

 

Конференцията

Покушението спря по средата последната реч на Ахмед Доган като лидер на ДПС. Той така и не успя лично да прочете, че се оттегля от ръководния пост в партията, която оглавява от десетилетия и да обяви, че предлага за свой наследник заместника си Лютви Местан

Речта бе прочетена няколко часа по-късно, когато конференцията бе подновена, от Филиз Хюсменова в присъствието на Доган, чийто вид с нищо не подсказваше за нападението.

Малко след 20 ч. при закрити врата делегатите гласуваха номинацията. Лютви Местан бе избран с абсолютно мнозинство за новия лидер на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!