Огромни надписи върху опаковките предупреждават за ГМО

Вероника Шербанова 07 декември 2012 в 10:23 1735 0

Йордан Войнов, Снимка: БГНЕС
Йордан Войнов, Снимка: БГНЕС

Огромни надписи върху опаковките ще подсказват, че храните съдържат генномодифицирани организми (ГМО). Това съобщи директорът на Българската агенция за безопасност на храните д-р Йордан Войнов, цитиран от bTV.

Надписът за съдържание на ГМО в храните трябва да заема 25% от опаковката и да е с цвят, който контрастира с фона, в случай че съдържанието на ГМО е над 0,9%.

Според д-р Войнов обаче такива продукти в България няма. По думите му при проверка на 100 продукта в никой от тях не е открито съдържание на ГМО от повече от 0,9%.

Преди известно време е открито такова количество в един вид вафла и салам, посочи той.

Войнов обясни, че не се притеснява от информацията, според която в България се внасят 100 000 тона генномодифицирана соя, тъй като такива храни преминавали през две проверки. Те се внасяли обикновено от страни, които не са членки на Европейския съюз, затова били проверявани на първата европейска граница и след това при внасянето в България.

Българските закони, които се отнасят за ГМО са много по-рестриктивни от европейските, уверен е директорът на БАБХ. „Българите не сме опитни мишки“, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови