Ново ГМО-брожение заради поправки в Закона за фуражите

Милен Енчев 28 ноември 2012 в 14:02 1698 0

Десислава Танева Снимка: БГНЕС
Десислава Танева Снимка: БГНЕС

Нови правила за фуражите, съдържащи генетично модифицирани организми (ГМО), предизвикаха тревога сред гражданските организации. Регламентите са записани в поправки към Закона за фуражите, приети миналата седмица на второ четене от парламента. Днес в отворено писмо няколко екологични организации окачествиха поправките като „лобистки“ и настояха президентът Росен Плевнелиев да ги върне за преразглеждане.

Поводът за  е текст, уреждащ етикетирането на фуражите, съдържащи ГМО. Първоначалният му вариант е задължавал вносителите на фуражи да обявяват лабораторните данни за ГМО-съдържанието върху етикета на стоката „и“ върху съпътстващите я документи.

С промяна, предложена от шефа на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева (ГЕРБ) обаче изричното задължение ГМО-данните да са на етикета е отпаднало (чл. „23 г“ от закона). Подозрението на екоорганизациите е, че така се прави услуга на вносителите на фуражи, защото някои животновъди може да не са склонни да купуват модифицирана храна за животните, а в същото време не биха обърнали особено внимание на съпътстващите документи, обясни Борислав Сандов от партия „Зелените“. Активистите припомниха, че специален еврорегламент задължава България да изисква ГМО-информацията върху етикета на опакованите фуражи.

„Получило се е абсолютно разминаване в информацията. Регламентите за ГМО и етикетите си остават в предходния член - „23 в“, коментира днес Десислава Танева. „Текстът, който визират е конкретно за информацията от лаборатни анализи за ГМО, с което въвеждаме допълнително задължение над изискванията на еврорегламента“, обясни тя. С правилото, породило тревогата, всъщност се въвежда още по-рестриктивен режим за информацията на ГМО към фуражите, обобщи Танева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови