Общо 25 г. затвор за убийството на 9-има на магистрала "Тракия"

OFFNews 30 септември 2013 в 14:31 1495 0

Автобусът убиец на
Автобусът убиец на "Тракия". Снимка: БГНЕС

Общо 25 години затвор получиха тримата подсъдими за инцидента на магистрала "Тракия" на 15 юни 2011 година. Тогава девет души намериха смъртта си, а други 11 бяха ранени.

Присъдата беше постановена днес от Бургаския окръжен съд, а осъдените са трима служители на фирма „Ентуртранс" - собственик на фаталния автобус.

По 10 години затвор получиха управителят на фирмата Ениз Ченгел и ръководителят на транспортна дейност Николай Точев. Магистратите намериха достатъчно доказателства за това, че двамата са проявили немарливо изпълнение на дейността при транспортирането на пътници, като са причинили смъртта на повече от един човек и са допуснали нараняването на още 11 души.

Те ще трябва да изтърпят наказанията в затворническо общежитие от отворен тип.

Пет години затвор получи и шофьорът на автобуса Светослав Димитров.

Нито един от тримата обвиняеми не пожела да коментира размера на наказанието и постановените присъди. Защитата на осъдените обяви, че до 15 дни ще обжалва присъдите, които смята за прекалено високи.

Яшар Узун, брат на загиналата Албена Узунова, и Мария Маринова, майка на едно от пострадалите момичета заявиха, че са шокирани от наказанията и ги нарекоха „смешни" и „много ниски".

През април експертиза доказа, че трагедията с автобуса е можело да бъде избегната. 

Според заключението от тройна металографска и петорната автотехническа експертиза причината за катастрофата на автобуса е разрушена опора в ходовата част на автомобила – “нарушена опора на напречната силова щанга между предния мост и шасито”. Автобусът е станал напълно неуправляем, след като шофьорът е извършил рязко завиване наляво.

В резултат левите колела на автобуса се вдигнали във въздуха. Водачът е реагирал като е завил на дясно, но независимо от това автобусът се преобръща около лявата си страна и пада с нея върху еластичната ограда на магистралата. След това той се плъзга по платното, удря се във вертикалната бетонова колона на моста и спира в това положение, което е видно от всички фото материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews