Общинарите в София заседават извънредно заради сблъсъците пред парламента

Нели Чолашка 27 юли 2013 в 08:58 2267 2

Сблъсъци пред парламента
Сблъсъци пред парламента

Извънредна сесия на Столичния общински съвет (СОС) на тема "Сигурност" е насрочена за днес заради сблъсъците между протестиращите срещу кабинета "Орешарски" и полицията в нощта на 23 юли.

На извънредното заседание ще бъдат изслушани докладите на директорите на СДВР, жандармерията и пожарната и на "Бърза помощ".

Участие ще вземат и временно изпълняващият длъжността градски прокурор на София, областният управител, омбудсманът.

Сесията беше свикана от председателския съвет на СОС, след като от БСП поискаха извънредно заседание на общинската комисия по обществен ред и сигурност.

Съветници от БСП влязоха вчера в парламента и призоваха оттам кметът Йорданка Фандъкова да участва в извънредното заседание, въпреки че е в отпуска.

На последната редовна сесия на СОС на 18 юли социалистите призоваха Фандъкова да изпълнява чл. 13 от Закона за митингите, шествията и манифестациите, който предвижда кметът да спира и да глобява участниците в спонтанни протести, каквито са протестите срещу кабинета "Орешарски".

Фандъкова обяви, че няма да забрани мирно протичащи протести и напомни, че ако издаде забрана, това означава да изпрати полицията със сила да разпръсне хората на улицата.

Тя призова колегите си от БСП да чуят исканията на протестиращите, да водят диалог с тях, а не да се опитват да забраняват протестите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!