"Атака" иска Цацаров да провери Фандъкова. Тя: "Атака" не може да е морален съдник

23 юли 2013 в 15:57 3244 16

Лидерът на
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров Снимка: Сергей Антонов

"Атака" внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с протестите, съобщиха от пресцентъра на партията.

Националистите искат да бъде направена проверка на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради системното нарушаване от нейна страна на българското законодателство.

Според националистите митингите са нерегламентирани и незаконни по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите, има и нарушение и неизпълнение на законодателните разпоредби от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Според депутата Илиан Тодоров след 22.00 часа по улиците на София оставали да протестират пияни и дрогирани. В сигнала си до главния прокурор "Атака" твърди, че протестиращите редовно нарушават закона, нерегламентирано блокират централните столични улици, а кметът бездействал. Илиан Тодоров иска и проверка срещу Йорданка Фандъкова заради системното нарушаване на закона.

"Вече 40-ти ден закона е грубо погазен, а кмета на столицата не предприема действията вменени и чрез горепосочения закон. Протестиращите в София системно нарушават чл.5 на Закона за събрания, митинги и манифестации, който гласи: "Събрания, митинги и манифестации могат да се провеждат по всяко време на денонощието освен в часовете от 22 до 6 часа", пише в сигнала до Цацаров.

Според националистите "столичани и служителите на СДВР са свидетели на факта, че на територията на София се извършват протестни действия и след 22 часа, за което вече редица граждани са сезирали Столична Община".

Протестиращите не подават уведомления на общината, не посочват организатора на протестите, както и времето и мястото на провеждането им. От "Атака" са категорични, че столичният кмет не изпълнява задълженията си по отношение безопасността на движението във връзка с протестите. 

"Според чл.12 (1) от същия Закон, когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината, предлага промяната им.

Действия от страна на г-жа Фандъкова по силата на чл.12 също няма. Основното нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите от страна на столичния кмет г-жа Фандъкова наблюдаваме в чл.13 от Закона, където ясно е упоменато : Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Кметът на общината, прекратява събранието, митинга или манифестацията, когато не са организирани или не се провеждат при условията и по реда, установени с този закон", пише още в сигнала.

Това е пореден опит да бъде принуден кметът да забрани протестите срещу кабинета "Орешарски"

На последното заседание на Столичния общински съвет (СОС) искат кметът на София да приложи чл. 13 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да прекрати нерегламентираните протести и да наложи глоби.

За да окажат още по-силен натиск, от БСП организираха баби на протест пред общината. Възрастните, предвождани от червения депутат и бивш общински съветник Борис Цветков, обясняват на журналистите, че София била на всички и протестиращите нямали право да я окупират, а стоейки на “Московска”, те изразявали своя граждански протест.

„Така, както не забранявам протестите срещу мен включително, въпреки нарушението при неговата организация, така няма да забраня и другите протести”, категорична бе Фандъкова.

След инцидента с тежката катастрофа на бул. "Цариградско шосе", при която пиян таксиметров шофьор помете чакащи на спирка хора, градската прокуратура поиска кметът на София да нареди на протестиращите да пропускат линейките.

По-късно стана ясно, че полицията, а не протестиращите са забавили колите на "Спешната помощ".

Отговорът на Фандъкова към "Атака" днес е:

Не приемам партия, чиито депутати неколкократно грубо нарушиха обществения ред, сега да застава в позата на морален съдник.

В момента на гражданския натиск вместо с диалог се отговаря с опити за провокации.

Още преди две седмици Столична община израти информация до Софийска градска прокуратура за всички предприети действия по отношение на протестите, които се провеждат през последните пет седмици в София.

От началото на протестите досега съм издала три заповеди, с които възлагам на СДВР да осигурява обществения ред и предотвратяват престъпления на територията на Столична община, при провеждането на мероприятия свързани със струпването на значителни групи от хора.

Проведох разговори с министъра на вътрешните работи и директора на СДВР да не се допуска блокиране на кръстовища в рамките на работния ден от малки групи от хора.

По предложение на Прокуратурата издадох заповед за осигуряване на безпрепятственото преминаване на автомобилите със специален режим на движение.

Правим всичко възможно с общи усилия на Столична община и МВР да запазим мирния характер на протеста, да не допуснем провокации и да осигурим спокойствие в града. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!