Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Община Сунгурларе излъга: строежът в р. Луда Камчия тръгва веднага

31 май 2013 в 19:06 8148 6

Река Луда Камчия при с. Дъбовица. Снимка: Мария Канева
Река Луда Камчия при с. Дъбовица. Снимка: Мария Канева

Строителството на стена край р. Луда Камчия в село Дъбовица в Котленския Балкан ще започне още в понеделник. Това научи OFFNews от жители на селото, които протестират срещу строежа, заявявайки, че проектът за над 300-метрова стена ще унищожи множество стари дървета край реката, ще прогони видрите в реката, както и много други диви животни и птици в района. Селото попада в защитена зона от мрежата „Натура 2000“, но въпреки това през 2010 г. бургаската екоинспекция е одобрила строежа, преценявайки, че няма нужда от никаква екооценка.

Преди 2 дни пред OFFNews зам.-кметът на Сунгурларе Хатидже Георгиева заяви, че стротелните работи няма да започнат преди да направи среща между протестиращите и проектантската фирма. Договорът за строителство е бил сключен миналата седмица. Георгиева се ангажира да свика срещата следващата седмица.

Общината обаче се отметна – днес зам.-кметът с екип на строителната фирма, наета за проекта, е посетила Дъбовица и е обявила пред протестиращите граждани, които не желаят стената, че проектът няма да се отлага и започва още от понеделник. Това означава, че още тогава ще започне изсичането на дърветата. OFFNews потърси Хатидже Георгиева за коментар по днешното развитие на случая, но зам.-кметът изключи телефона си.

Местните хора подозират, че сечта може да започне още в почивните дни и десетките хора, протестиращи срещу проекта се подготвят за жива верига срещу машините в следващите дни.

Община Сунгурларе се управлява за втори мандат от партия ДПС и кмета Георги Кенов. Изпълнителят на спорния строеж – фирмата „Стройкомерс ТТ“ е свързана с депутата от ДПС Йордан Цонев, установи проверка на OFFNews. От инициативния комитет срещу строежа обявиха, че ще сезират генерална дирекция „Регионално развитие“ в Еврокомисията за нередностите около проекта (той ще се изпълнява с европейски средства от оперативната програма „Регионално развитие“). Строежът е бил подготвен тихомълком – обявен е само през 2010 г. с хартиена обява в сграда на община Сунгурларе, на километри от селото. По-късно бургаската екоинспекция го е съгласувала, без да пусне задължителното обявление за решението си на сайта си. Така на практика е предотвратила обжалването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!