НСО няма да пази патриарха

25 януари 2013 в 10:45 1753 0

Коли на НСО. Снимка: Архив-БГНЕС
Коли на НСО. Снимка: Архив-БГНЕС

Депутатите приеха на първо четена Закона за Националната служба за охрана (НСО), след като вчера се караха продължително за текстовете.

Досега НСО работеше без закон, а дейността ú беше уредена в правилник и с няколко текста в закона за отбраната.

Както и досега НСО ще пази президент, председател на парламента и премиер. Главният прокурор и вицепрезидентът ще имат осигурена охрана по местоживеене и месторабота и специализиран транспорт.

С коли на НСО според проекта ще се предвижват председател и членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание, министрите, шефовете на Върховния касационен и на Върховния административен съд и кметът на София.

От списъка на охраняваните от НСО лица обаче отсъстват омбудсмана и патриарха.

„Защо НСО трябва да извършва транспортни услуги за президентската администрация, за конституционните съдии, да пази кмета на София, а в същото време - от функцията му отпада охраната на българския патриарх, когато го изберем? Трябва да се ограничат някои от транспортните функции на службата. Разрешават се твърде големи права на служителите, които често ги превишават”, попита на днешното пленарно заседание Венцислав Лаков от "Атака".

Въпреки че колите на НСО бяха виновни за доста пътни инциденти през последните години, проектозаконът предвижда глоба от 300 лв. за шофьор, който не отбие автомобила си при звуков и светлинен сигнал на минаващ кортеж на службата. 

От ДПС пък са доволни от новия Закон за НСО. „Липсата на синхрон и на ясно разписани правила са пораждали критики съм нея през всички тези години. Ясно е, че колко по-голяма непрозрачност и липса на публична отчетност, толкова по-голяма е вероятността от скандали и спекулации”, коментира Метин Казак от ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!