Новият патриарх призова към търпимост и единство (снимки)

Борислава Бибиновска 25 февруари 2013 в 13:56 3119 1

Патриарх Неофит, Снимка: БГНЕС
Патриарх Неофит, Снимка: БГНЕС

"Моля ви да постъпвате достойно, като се търпите един с друг с любов!" С тези думи новоизбраният митрополит Неофит се обърна към всички българи по време на днешното си богослужение в храм-паметника "Свети Александър Невски".

"Главното служение на Църквата е да събира в единение хората", добави още в речта си Неофит. 

Стотици се стекоха към "Александър Невски" днес за първата литургия на новоизбрания патриарх Неофит.  Присъстваха и Симеон Сакскуборготски, посланикът на Русия у нас Юрий Иксаков, Емил Велинов, директор на Дирекция "Вероизповедания", Татяна Дончева.

Тържественото съборно служение на новоизбрания патриарх Неофит започна в 9:30 ч.  Новият глава на Българската православна църква (БПЦ) бе съпроводен от останалите владици. На литургията не присътства само номинираният за патриарх Старозагорският митрополит Галактион, който вчера пропусна и Патриаршеския събор поради тежко влошено състояние. 

В литургията взеха участие и духовници от поместните православни църкви на Русия, Сърбия, Полша, Гърция и др.

"Неофит има качествата да се превърне в стожер не само на Църквата, но и на целия народ", коментираха дошли в храма.

"Нека бъде по-близо до хората, отколкото Максим", призова жена, дошла на литургията.

"Бях сигурна, че Неофит ще е новият патриарх. Много си го обичаме", заяви пред OFFNews монахиня Фотиния от Русенска епархия и делегат на Патриаршеския събор. Тя обясни, че най-вероятно сам Неофит ще посочи своя заместник за митрополит в Русенска епархия. 

След края на литургията по обяд новият патриарх се отправи към синодалната палата, съпроводен от стотиците миряни, които искаха да се докоснат до него и да ги благослови. Днес Неофит ще даде и официален прием в салона на синодалната палата.

Утре партиарх Неофит трябва да се срещне с министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Българският премиер не присъства на интронизацията вчера. Церемонията уважиха президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, външният министър Николай Младенов и вицепрезидента и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

Русенският митрополит Неофит бе избран за Български патриарх в неделя, 24 февруари. При проведен втори тур на изборите Неофит събра 90 гласа от вота на 138 избиратели. Другият кандидат, Ловчанският митрополит Гавриил, спечели 47 гласа. На първи тур Ноефит събра 72 гласа, Гавриил - 43. Останалият кандидат Старозагорският митрополит Галактион отпадна от надпреварата, след като за него гласуваха едва 22 от избирателите. Успоредно с патриаршеския пост митрополит Неофит ще оглави и Софийската епархия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови