Нов протест в Онкологията

Вероника Шербанова 01 юли 2013 в 12:38 2438 1

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

Медици от Специализираната болница по онкология в София излязоха отново на протест срещу назначаването на доц. д-р Петранка Троянова и Ласко Лазаров в Съвета на директорите на болницата.

Служителите на Онкологията протестираха в продължение на 15 минути в двора на лечебното заведение, за да изразят несъгласието си от новите назначения.

Не е толкова притеснително, че има промени в Съвета на директорите. Проблемът е, че сред тях е бившият директор на болницата доц. Троянова, а колегите знаят какви са нейните методи на управление и затова не я приемат, заяви директорът на лечебното заведение доц. Здравка Валерианова.

Доц. Троянова беше уволнена преди няколко години с прокурорско решение заради извършени от нея нарушения. Тя не успя да се справи с щатното разписание на болницата, със структурата на звената, а администрацията беше раздута, допълни д-р Валерианова.

Доц. Валерианова посочи, че не се притеснява от назначената от здравния министър Таня Андреева пълна проверка в Онкологията. Надявам се, че проверката ще бъде извършена обективно, коментира тя.

Не е приемливо да се правят политически назначения при положение, че пациентите са доволни от грижата, която получават в Онкологията, обясни председателят на федерация Български пациентски форум Иван Димитров, който също се включи в протеста.

През последните години не сме получавали сигнали за нарушения в болницата. Пациентите са доволни, защото получават качествено лечение. За нас е най-важна оценката точно на пациентите, допълни Димитров.

Точно когато нещата вървят добре и болницата е на печалба през последните три години, а към средата на тази няма просрочени задължения, се прави тази смяна, каза още той.

Протестиращите пред Онкологията обясниха, че ще продължат със символичния протест, докато не бъдат чути от здравния министър.

Te са изпратили и отворено писмо, в което изразяват недоволството си от назначенията. Писмото е адресирано до президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Михаил Миков, здравния министър Таня Андреева, председателя на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер, съсловните и пациентските организации.

Служителите са подготвили и подписка против назначаването на доц. Петранка Троянова и Ласко Лазаров. 

В същото време министър Таня Андреева заяви в понеделник, че в началото на годината е била назначена проверка, при която са установени нарушения. Въпреки това предишният здравен министър Десислава Атанасова не е предприела никакви действия. Ако при новата проверка стане ясно, че няма никакви нарушения, директорът няма да бъде сменян, увери Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!