Лекари в Онкологията: Трябва да протестираме на Орлов мост

Вероника Шербанова 28 юни 2013 в 14:09 2747 0

СБАЛ по Онкология, Снимка: БГНЕС
СБАЛ по Онкология, Снимка: БГНЕС

Около 100 души от персонала на Специализираната болница по онкология в София излязоха на протест срещу назначаването на доц. д-р Петранка Троянова и Ласко Лазаров в Съвета на директорите на лечебното заведение.

Доц. Троянова беше уволнена преди няколко години с прокурорско решение заради извършени от нея нарушения. Подобно назначение ще доведе до конфликти и ще наруши работния процес в болницата, обясниха протестиращите.

Това е поредното безумно назначение на това правителство. Ние не трябва да сме тук, а на Орлов мост и пред парламента, заяви доц. Константа Тимчева. Тя допълни, че през 2008 г. доц. Троянова е искала да затвори Клиниката по химиотерапия на Онкологията, което е довело до протести на лекари и пациенти.

Връщането на компрометиран човек в болницата е безумие. Никой й няма доверие и никой няма да я приеме, посочи доц. Тимчева.

Не е правилно всеки, който дойде на власт, да назначава свои хора в болницата, коментира доц. Панайот Куртев. По думите му в момента Онкологията работи добре, няма задължения, а заплатите на служителите са се увеличили.

Назначението на доц. д-р Петранка Троянова и Ласко Лазаров е политическо решение, което цели да попречи на работата на сегашния директор доц. Здравка Валерианова, обясниха демонстрантите.

Протестиращите са подготвили и протестно писмо с исканията си и са го изпратили до Министерството на здравеопазването, парламентарната здравна комисия и национално представените пациентски организации.

Протестът срещу назначенията на доц. д-р Петранка Троянова и Ласко Лазаров продължи около 30 минути. Демонстрантите заплашиха да продължат с протеста си в понеделник, ако не бъдат чути от здравното министерство.

В същото време министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви, че в понеделник ще започне финансова и документална проверка в Онкологията. Проверката е назначена заради сигнали за нарушения.

Ако след проверката се установи, че няма нарушения и че аз съм действала неоснователно, дирвкторът няма да бъде отстранен, допълни Андреева.

Срещу един от новите членове в Съвета на директорите наистина е имало повдигнато обвинение, но след това е било установено, че няма нарушения и престъпление. Тогава е имало някаква лична история, която не мога да коментирам, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови