„НОрешарски“ праща новия шеф на АПИ на прокурор

Последна промяна на 30 август 2013 в 20:11 1289 3

Инж. Стефан Чайков.  Снимка: api.bg
Инж. Стефан Чайков. Снимка: api.bg

Антиправителствената информационна служба, която поддържа сайта noresharski.com, обяви, че ще сезиира прокуратурата за неправомерното назначения на новия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Според юристи, инж. Стефан Чайков е в крещят конфликт на интереси и назначението му е в грубо нарушение на поне два закона. „Управляваното и към момента от Стефан Чайков, заемащ тази длъжност, дружество „Три-Ес” ООД не само, че е активен участник в обявяваните от агенцията обществени поръчки, но и е печелил обществени поръчки всяка година, а и понастоящем е изпълнител на такива обществени поръчки и получава плащания от агенцията“, се казва в информацията на noresharski.com.

Съгласно Закона за пътищата, който е специален спрямо Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (т.е. прилага се с предимство), описаните факти са абсолютна пречка за заемането на длъжността. За да я заема, той трябва изрично да декларира липса на свързаност с търговски дружества, които участват (дори без да са печелили) в процедури по обществени поръчки, обявявани от агенцията. В този смисъл независимо дали в непубликуваната досега декларация на Чайков тези данни са декларирани или не, законът вече е нарушен. Според юристите решението е само едно – освобождаване на длъжността, на основание или по аналогия с чл. 21б, ал. 3 от Закона за пътищата.

Това юридическо становище ще бъде изпратено от Антиправителствената информационна служба на Главна прокуратура, както и след превеждане на английски език на чуждестранни медии и европейските институции за проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.08 2013 в 23:35

Само да спомена, че повчера имаше концерт в маимунпрника на S.A.R.S. и там също публиката викаше оставка след като вокалиста извика Fuck all politicians. Да не забравяме и на Rammstein беше същото.
Пиша го тва тука, щото онея платени ботове са наспамили другата новина.

30.08 2013 в 21:09

Още един “удобен другар” за удобното кресло!

30.08 2013 в 20:20

Шшшшшшшшшшшттт! Тихо! Не коментирайте, защото слушам концерта в Борисовата градина! А то циреите аникога не свършват, ако ме питате за назначенията до и във държавната каца с държавния мед...