Нито малки, нито средни: 20 фирми прибрали 90% от парите на ББР

Одитни комисии ще проверяват Държавната консолидационна компания и Българската агенция за застраховане.

OFFNews 27 май 2021 в 18:15 7408 0

"90 процента от средствата за малки и средни предприятия са използвани от 20 компании. Към тях са разпределени над 1,7 млрд. лв. от ББР", заяви пред бТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Петков коментира и решението си за смяна на ръководството на ББР, което е факт от 14 ч. днес, когато е подписал заповедта за освобождаване на двама от членовете на надзорния съвет. Той допълни, че като принципал може да ги освободи от длъжност във всеки един момент, без да изчаква одобрение на новите предложени членове от БНБ и допълни, че така ще бъдат защитени публичните средства в банката.

По-рано днес от БНБ излязоха с позиция, в която твърдят, че ден преди назначаването на служебното правителство, Кирил Петков е изпратил искане за предварително одобрение за членовете на надзорния съвет на ББР. Позицията им идва на фона на изявлението на Петков, по време на което той обяви, че ще уволни Надзорния съвет на Българската банка за развитие, както и, че ще внесе нов указ, според който ББР няма да може да дава кредити над 5 млн. лв.

Ресорният министър мотивира решението си за смяна на надзорния съвет без одобрение на нови членове от БНБ с думите, че "всеки един ден изчакване е забавяне за правилното отпускане на публичните средства".

"Новите ми акционери са българските граждани, всяко едно решение трябва да бъде прозрачно", това заяви икономическият министър по повод днешното открито заседание, което беше излъчено на живо.

Петков повтори още веднъж твърдението си от по-рано днес, че има възможни връзки между Техномаркет и Булгартабак, като не е ясно дали Делян Пеевски е участвал в двете предприятия при тегленето на кредити от ББР. Той допълни още, че няма достъп до кредитните досиета, както и че това ще проверява одитния комитет.

От думите му стана ясно още, че утре е поканил представители на осемте предприятия, които са получили финансиране от ББР, като до момента управители на две от компаниите са потвърдили, че ще се срещнат с икономическия министър. Целта на срещата е да се провери как са изразходвани отпуснатите им средства. 

Той заяви още, че одитни комисии ще проверяват още и Държавната консолидационна компания, както и Българската агенция за застраховане.

Петков заяви още, че до утре ще има решение за нови мерки за подпомагане на бизнесите, засегнати от пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика