Няма мърдане! Здравната комисия остави забраната за пушене

Вероника Шербанова 13 декември 2012 в 18:41 1930 0

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова
Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова

Парламентарната здравна комисия отхвърли законопроекта за отмяна на забраната за тютюнопушене на обществени места и връщане на старото положение с отделни зали за пушачи и непушачи. Въпреки това законопроектът ще бъде разгледан в парламента. 

Всички присъстващи 11 членове на здравната комисия гласуваха "против" отмяната на забраната пушене на обществени места. 

Законопроектът беше внесен от отцепниците от "Атака" Стоян Иванов и Кирил Гумнеров. 

С 8% са се увеличили приходите от акциза на цигарите след въвеждането на забраната, заяви Гумнеров. "Това означава, че се пушат с 8 на сто повече цигари и съответно забраната няма ефекта, който се очакваше да има - българите да пушат по-малко", коментира той.  

По думите му заведенията имат в пъти по-малък оборот след забраната, а в някои от тях все още се пуши, защото собствениците се опитват да запазят клиентите си.   

Според Гумнеров това, че законопроектът се гледа в Здравната комисия, е тенденциозно решение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, тъй като било ясно как ще гласуват те.   

250 млн. лева годишно дава държавата заради вредите, които нанася тютюнопушенето, заяви началникът на Клиниката по белодробни заболявания на ВМА доц. д-р Коста Костов. Това са парите, които отиват за реимбурсиране на различни лекарства за белодробни заболявания и рак на белия дроб, уточни той. 

По думите проучване показва, че след въвеждането на забраната за пушене на обществени места 12% от пушачите са намалили количеството цигари, които пушат. 

На заседанието на комисията присъства и здравният министър Десислава Атанасова. Тя за пореден път заяви, че е против връщането на старото положение.  

Сегашният закон подкрепи и Националният борд по туризъм. Към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са регистрирани 176 неправителствени организации и не е нормално да се защитават интересите само на една от тях, посочва в становище председателят на борда Красимир Гергов.

Законопроектът беше гледан днес и в икономическата комисия, но гласуването беше отложено за извънредното заседание на комисията във вторник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews