Няма доказателства за насилие над 2-годишния Анжело

Вероника Шербанова 21 май 2013 в 15:57 1189 0

"Пирогов" СНИМКА: БГНЕС

2-годишният Анжело не е бил малтретиран от семействата, които са се грижели за него. Това показа съвместната проверка на Държавната агенция за закрила на детето и инспектората към Агенцията за социално подпомагане.

Институциите не са намерили доказателства за това, че е упражнено насилие над детето в биологичното му семейство или при приемните родители, при които е настанено на 7 май.

Момченцето е прието в „Пирогов“ в кома в началото на май. Анжело почина в болницата вчера.

До началото на март детето е живеело при биологичното си семейство в Монтана. На 6 март майката оставя Анжело и още четири от децата си в Дирекция „Социално подпомагане“ във Враца, като казва, че не може да се грижи за тях. Четири от децата, в това число и 2-годишното момченце, е настанено при приемни родители, а петото – в дом за сираци.

Анжело попада в дома на 49-годишната Веселка. Жената разказва, че в самото начало Анжело се оплаквал от болки в главата и дори започнало да се самонаранява. Тя обаче не го завела на лекар, тъй като нямал никакви медицински документи.

Състоянието на момченцето продължило да се влошава. По думите на приемната майка главата на Анжело станала мекичка отзад, вратът му отекъл и започнал да завлачва единия си крак.

Едва на 25 март Веселка получава акта за раждане на детето, две епикризи за престой в болница и бял лист, на който пишело, че на момченцето са направени три ваксини след раждането. Тя завела детето на преглед и неврологът обяснил, че Анжело има на главата си голям хематом.

В края на март жената води момчето в „Пирогов“, където ù обяснили, че детето има незатворена трета фонтанела, което се дължи на липсата на витамини и калций. Лекарите обаче се усъмнили, че момченцето е било малтретирано. Няколко дни по-късно Анжело бил изписан от болницата.

На 20 април детето получило припадък и си глътнало езика. Повиканите спешни медици решили, че той има епилепсия и препоръчали преглед при специалист.

Прегледът обаче така и не се състоял, тъй като на 3 май детето получило нов, по-силен припадък. Анжело бил откаран в „Пирогов“, след като нито в Козлодуй, нито във Враца успяват да му помогнат.

На 9 май Агенцията за закрила на детето поиска Изпълнителната агенция „Медицински одит“ към здравното министерство да направи проверка на лечебните заведения, че които момченцето е било приемано преди постъпването му в „Пирогов“ на 5 май. Резултатите от проверката все още не са готови.

В момента тече досъдебно производство срещу неизвестен извършител.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови