2-годишно дете в кома, лекарите се съмняват, че е малтретирано

Вероника Шербанова 08 май 2013 в 11:39 1615 2

Дете.
Дете.

2-годишно дете е в кома и с опасност за живота в болница „Пирогов“. Лекарите смятат, че детето може да е било малтретирано.

Преди два месеца момченцето е настанено в приемно семейство, след като майка му обяснила, че не може да се грижи за него. Жената разказала, че мъжът ù я изгонил с пет от техните седем деца и тя не била в състояние да се грижи за тях.

Семейството живеело в Монтана. Бащата е лежал в затвора и в момента също е подсъдим.

Социалните във Враца настаняват 2-годишния Анжело при приемния родител Веселка Митева от Козлодуй на 7 март. Детето било с много лоша хигиена и имало подутина в задната част на главичката. Нямало други следи от насилие.

49-годишната Веселка разказва, че в самото начало Анжело се оплаквал от болки в главата и дори започнало да се самонаранява. Тя обаче не го завела на лекар, тъй като нямал никакви медицински документи. Няколко пъти ходих да питам, а те все ми казваха, че лекарката от Враца – д-р Маринова, не си вдига телефона и щом вземат документите, веднага ще ми ги изпратят. Започнах много да се притеснявам, а не можех да го заведа на лекар, защото нямах нито синята книжка, нито амбулаторната карта, само приемно-предавателен протокол и заповед за настаняване, обяснява жената.

Състоянието на момченцето продължило да се влошава. По думите на приемната майка главата на Анжело станала мекичка отзад, вратът му отекъл и започнал да завлачва единия си крак.

Едва на 25 март Веселка получава акта за раждане на детето, две епикризи за престой в болница и бял лист, на който пишело, че на момченцето са направени три ваксини след раждането. Тя завела детето на преглед и неврологът обяснил, че Анжело има на главата си голям хематом.

Социалните отпускат на Митева 150 лева и в края на март тя води детето в „Пирогов“. Няколко дни по-късно лекарите го изписват в добро общо състояние, но имат съмнения, че е било малтретирано. Те посочили, че 2-годишното момченце има незатворена трета фонтанела, което се дължало на липсата на витамини и калций и на ненаправени имунизации.

Състоянието на детето се подобрило, но съседите му забелязали, че не е контактно. На 20 април Анжело припаднал в дома си и си глътнал езика. Повиканите спешни медици решили, че той има епилепсия и препоръчали преглед при специалист.

Прегледът обаче така и не се състоял, тъй като на 3 май детето получило нов, по-силен припадък. Анжело бил откаран в „Пирогов“, след като нито в Козлодуй, нито във Враца успяват да му помогнат. Детето изпада в кома и лекарите се борят за живота му.

Бабата на момченцето обвинява за състоянието му приемните родители. „Като знаят, че не са способни да гледат деца, да не ги вземат“, заяви тя и заплаши със саморазправа приемното семейство.

Хазяинът на биологичното семейство, докато живеели в Монтана, разказал, че не е забелязал родителите да са малтретирали децата. В Козлодуй пък защитават приемната майка Веселка Митева. Според Емил Тодоров от Агенцията за социално подпомагане Анжело не е бил насилван. „Нямам съмнения към приемната майка“, допълни той.

По случая е образувано досъдебно производство и предстои да се изясни кой и как е посягал на детето.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!