Няма да има затвор за "лошите" работодатели

Елица Мартинова 12 септември 2013 в 10:07 1174 2

Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС
Депутати гласуват в парламента. Снимка: БГНЕС

Законопроект за промени в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи до 8 г. затвор за работодателите, които укриват осигуровките на работниците си, влезе за разглеждане в пленарната зала днес. Текстовете бяха отхвърлени от депутатите.

Законопроектът е внесен от председателя на правната комисия в 41-вото Народно събрание Искра Фидосова. Той предвижда затвор за работодателите, които умишлено укриват осигурителни, здравни или пенсионни осигуровки.

В сряда текстовете предизвикаха дебат в пленарната зала. От ГЕРБ защитиха тезата, че укриването на осигуровки трябва да бъде инкриминирано, тъй като носи особени вреди на бюджета. Управляващите обаче бяха категорични, че измененията предвиждат твърде тежки санкции, които ще нанесат сериозен удар по бизнеса. 

"Осъществяването на това деяние води до значително спадане на приходите в бюджета на държавното обществено осигуряване и здравното осигуряване, което безспорно се отразява неблагоприятно и върху размера на осигурителните плащания", пише в мотивите, приложени към законопроекта.

Парламентът обаче отхвърли предложението на Искра Фидосова, Димитър Лазаров и Красимир Ципов. От 179 гласували 79 бяха "за", 85 "против", а 15 се въздържаха.

Народното събрание все пак прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, касаещ борбата с трафика на хора.

Депутатите допуснаха до второ четене два законопроекта - на Министерски съвет и на Цветанов,чието съдържание се припокрива напълно. Промените целят да се съобразят с Европейската директива за борбата и предотвратяването на трафика на хора и защитата на жертвите от него, внасяйки в НК текст за оневиняване на граждани, извършили престъпление под натиск при трафик на хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!