Кой е Димитър и защо се самозапали (видео)

13 март 2013 в 19:37 16064 26

Димитър Димитров
Димитър Димитров

Опитвам да възстановя древния ковашки занаят, но нещо зациклих от съвременните общински изисквания и бюрократи без душа.

Така описва себе си във виртуалното пространство 51-годишният ковач Димитър Димитров, който днес се заля с бензин и се самозапали пред президентството.

Димитров неведнъж е публикувал обяви в мрежата, чрез които рекламира занаята си: „Занимавам се с ковано желязо от 20 години. Мога да изработя всичко, за което се сетите, от желязо – по проект и без проект. Работилницата ми е в село Крайници, близо до Дупница“.

Във Фейсбук описва професиите си така: „шофьор, мебелист, ковач, електроженист“.

Работил е в Коми като шофьор от 1983 до 1986 г. „Май харесвам много руски неща, но най ми харесват пухкавите рускини в снежните дни с шапките и яките им над сините очи и чипите нослета“, споделя Димитров във форум на работниците от Коми.

„Допреди две години Митко правеше от ковано желязо огради и други орнаменти, които продаваше на богаташи в София, по този начин си изкарваше прехраната. Той има една дъщеря от първата му съпруга, която почина преди 7 години. Сега живее с друга жена на семейни начала, която има две деца от предишния си брак, едното от които е още бебе. Всички живеят в един апартамент в София. Димитър трудно свързва двата края, той живее в София“, разказа днес пред вестник „Струма“ бащата на ковача.

След жалба на съсед на Димитров в село Крайници РИОКОЗ затваря работилницата на ковача.

„На съседа му пречел шума на автоматичния чук, с който Димитър ковеше желязото. Оттогава не работи никъде и нищо, пенсионер е по болест. Димитър има сърдечни проблеми. Преди около месец му бяха сложени два стенда на сърцето в столична болница. Аз му помагам финансово колкото мога, взимам пенсия 495 лева, цял живот работих като стъклар духач. Трудно свързва двата края“, споделя още бащата на ковача.

Преди години Димитров направил и собствен сайт, с който да рекламира занаята си. В него има и препратки към видеоклипове, снимани в родното му село.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!