Кой е Димитър и защо се самозапали (видео)

Последна промяна на 13 март 2013 в 19:37 14545 26

Димитър Димитров
Димитър Димитров

Опитвам да възстановя древния ковашки занаят, но нещо зациклих от съвременните общински изисквания и бюрократи без душа.

Така описва себе си във виртуалното пространство 51-годишният ковач Димитър Димитров, който днес се заля с бензин и се самозапали пред президентството.

Димитров неведнъж е публикувал обяви в мрежата, чрез които рекламира занаята си: „Занимавам се с ковано желязо от 20 години. Мога да изработя всичко, за което се сетите, от желязо – по проект и без проект. Работилницата ми е в село Крайници, близо до Дупница“.

Във Фейсбук описва професиите си така: „шофьор, мебелист, ковач, електроженист“.

Работил е в Коми като шофьор от 1983 до 1986 г. „Май харесвам много руски неща, но най ми харесват пухкавите рускини в снежните дни с шапките и яките им над сините очи и чипите нослета“, споделя Димитров във форум на работниците от Коми.

„Допреди две години Митко правеше от ковано желязо огради и други орнаменти, които продаваше на богаташи в София, по този начин си изкарваше прехраната. Той има една дъщеря от първата му съпруга, която почина преди 7 години. Сега живее с друга жена на семейни начала, която има две деца от предишния си брак, едното от които е още бебе. Всички живеят в един апартамент в София. Димитър трудно свързва двата края, той живее в София“, разказа днес пред вестник „Струма“ бащата на ковача.

След жалба на съсед на Димитров в село Крайници РИОКОЗ затваря работилницата на ковача.

„На съседа му пречел шума на автоматичния чук, с който Димитър ковеше желязото. Оттогава не работи никъде и нищо, пенсионер е по болест. Димитър има сърдечни проблеми. Преди около месец му бяха сложени два стенда на сърцето в столична болница. Аз му помагам финансово колкото мога, взимам пенсия 495 лева, цял живот работих като стъклар духач. Трудно свързва двата края“, споделя още бащата на ковача.

Преди години Димитров направил и собствен сайт, с който да рекламира занаята си. В него има и препратки към видеоклипове, снимани в родното му село.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.03 2013 в 11:25

Благодарение на 45-годишното тровене на мозъците в БГ от управляващата комунистическа върхушка, както и от пълното отрицание, наложено от нея в обществото през онези години, на каквито и да било християнски ценности и морал, сега може да се прочетат гнусни и просташки постове като вашият! Какво е виновна Църквата, че някой има слаб характер и си мисли както заровилият глава в пясъка щраус, че самоубивайки се, решава всичките си проблеми? По-голяма глупост и грях от това - здраве му кажи!

15.03 2013 в 15:04

Чиновниците ви потъпкват в България, в САЩ нещата са различни, вече 12 години работя в занаятчийството, не съм забоганял но определено има хляб, почнал съм като него в един гараж с тезгях и циркуляр, сега имам работилница над 200 кв метра с двама помощници. Тук се ценят уменията на хората, цени работливостта и старанието, не връзкарството и мързелът. Трагедията на България е, че точно тези като ковача Димитър сав кучия... докато чиновниците дерибействат.

15.03 2013 в 12:34

Celi sela izlizat na protest s/y golemi firmi, ama ne im spirat biznesa.. Are stiga gluposti ! prosto e niamalo koi da butne na tia ot RIOKOZ.

15.03 2013 в 12:31

Bjurokrati, durjavnici i t.n. sporate zanaiata na horata, unishtojavate drebnia biznes, a na oligarsite im davat razreshitelni bez problem !!!

15.03 2013 в 01:43

Няколко бързи щрихи за Димитър , които се набиват като удари с чук в съзнанието ми след прочетеното за живота му.
1. Той е работлив, цял живот си е изкарвал прехраната с физически труд и занаятчийство
2. Той е инициативен, имал е желание да се развива чрез уменията си, също така е използвал новите технологии за реклама на старомодния си занаят (създал е собствен уебсайт, снимал е клипчета, на които личи искреният му ентусиазъм )

Подобни качества са често срещани. За съжаление обаче, още по-често срещано е потъпкването на възможностите на хората, които ги притежават, да просперират в нашата действителност. Аз виждам съдбата на Димитър Димитров като олицетворение на несполуките и разочарованията на всички българи. След 23 години преход ние сме все така бедни, но вече сме изгубили вяра, че със собствени сили можем да променим съдбата си и да живеем достойно.
Надеждата казват, крепяла човека. Когато човек изгуби надежда, животът му се вижда непоносим. Димитър имаше надежди за работа и добър живот, но вече ги загуби. Остана му само достойнството. Него никой не може да му вземе.

14.03 2013 в 22:37

Не ставайте съдници,ако не можете да помогнете на някои то поне не го съдете!Малко е невероятно от е така някои да си сложи по този начин край на живота.Едно е да станеш известен а друго е да ти е писнало и да накараш поне един тиквеник да се почувства виновен(не че някои се е трогнал от тези които днес си тръгнаха).
Не подкрепям начина но сигурно си е казал дано поне на един политик му дотежа на съвестта.

14.03 2013 в 18:46

Първо искъм да припомня, че има разлика между самоубийство и саможертва.
Второ искам да изляза от границите на България, а да погледнем истината в по-глобален мащаб, относно количеството ЗЛОУПОТРЕБА В КОНСУМАЦИЯТА на планетата земя и знаейки, че сме длъжни да се тъпчем с всичките заместители на естественото, да сме наясно, че естествен нормален човек рчдко би се срещал и да не се чудим от последствията, които ни се изсипват в момента и да не си мислим, че сме "нормални", защото "нормалния" човек би нарекал калта на пода му в кухнята "мърсотия" и би ч изчистил, но в друга околна среда в гората или на село, това всъщност е ОСНОВАТА на всичко що сеем/градим... Това нормално ли е? Едно и също нещо, когато на нас ни е удобно да е негативно, иначе позитивно? Нормално ли е да се изхвърля храна заедно с общия буклук, след това защо смърдяло, защо животните се навират в кофите и са болни и опасни?

Ако на истина искаме да помогнем за общото благо на земята и хората - да, най-доброто решение е да издъхна гледайки небесета, дърветата и върховете на планините и ми е жал за хората, които за последно виждат тавана на болницата - срам, че близки им го причиняват... Но ако на истина искам да се жертвам в името на народа, бих взривил парламента, ако мога и цяла София - най-голмямата черна дупка в България... (От София съм, роден съм тук и все още живея тук...)

14.03 2013 в 12:10

От статията излиза малко, че общината е едва ли не виновна или човека който се е оплакал. Нормално е да затворят работилницата ако вдига много шум. Когато се прави такова нещо трябва да е извън града. Оттам нататък човек или си търси легален начин да упражнява занаята си, или търси нов занаят. Аз мога да искам да се занимавам с животновъдство в апартамената си, това не значи че някой би бил виновен ако ми попречат.

14.03 2013 в 11:13

Koе е по-правилно: Да се самоубиеш и по този начин лесно да се отървеш от проблемите и да накажеш всички които те обичат или да полееш с бензин този който е виновен за неприятностите и да му драснеш кибрита? За съжаление виновните са толкова много, че изборът определено е труден.

14.03 2013 в 06:33

Заврете "християнството" някъде си... Религия чиито пастири са педофили (католиците), брадати мошеници (БПЦ), и пълни хипокрити (която и да е евангелистка секта в САЩ). Общото помежду им е че докато стадото гладнее пастирите събират богатсво и имущество, че докато стадото живее на ръба на отчаянието пастирите му му предлагат само страх от "непростими" грехове. Единственият непростим грях е пълното бездушие на религиозните институции пред случващото се, и това е от години. Хората не се самоубиват защото са егоисти или душевно болни, хората се самоубиват защото са доводени до безизходно отчаяние от насилствено наложената им беднотия.