МВР бори битовата престъпност с ловни дружинки

Юлиан Христов 30 юли 2013 в 16:43 2706 9

Цветлин Йовчев Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев Снимка: БГНЕС

МВР предвижда използването на нещатни сътрудници за борбата с битовата престъпност. Това обяви пред журналисти днес вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

Предложението ще бъде представено в новите промени в Закона за МВР.

Усилията ни са съсредоточени към организиране на дейността ни така, че там да има присъствие както на служители, така и на сътрудници на МВР, обясни министърът.

Като извънщатни сътрудници ще бъдат привличани бивши служители на МВР и МО, които имат необходимите умения и опит, за да подпомагат работата на полицията.

На среща с кмета на Враца Николай Иванов министърът е обсъдена и възможността със заповед на съответния кмет местните ловни дружинки да могат да се организират или самоорганизират, за да опазват имуществото на хората. 

Близо 60% от криминалните престъпления в страната са битови, като ръст бележат посегателствата срещу самотно живеещи възрастни хора. В същото време статистиката на МВР сочи, че има известен спад в битовата престъпност - през 2012 г. в национален мащаб са регистрирани около 102 хил. криминални престъпления, срещу около 113  хил. за предходната година. Отчетеното намаление е с около 10%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!