Мира Радева обвини "Преса" за тайното изследване "ГЕРБ - 30; БСП -16%"

31 март 2013 в 22:39 7447 12

Мира Радева. Снимка: БГНЕС
Мира Радева. Снимка: БГНЕС

Социоложката Мира Радева прехвърли на вестник „Преса“ отговорността за скандалното "тайно американско изследване", което даде преднина от 14% на ГЕРБ спрямо БСП.

На 28 март във всекидневника бяха публикувани резултатите от твърде странното проучване на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД.

Според изследването, на изборите на 12 май ГЕРБ щели да вземат 30% от гласовете, а БСП – 16%.

В подзаглавие се посочваше, че "френски екип от социолози е потвърдил данните".

Данните бяха припознати още същия ден от Мира Радева.

Тя обяви пред Би Ти Ви, че Институтът за социални изследвания и маркетинг стои зад тези данни.

Пред БНР Радева допълни още, че изследването им сочело, че ако изборите бяха днес, партия на протестиращите би взела 5.4%, ДПС – 6% (5% от България и 1% от чужбина), “Атака” – 4.4%.

“Никакви американци и никакви французи не са извършили това изследване. Това трябва да е направено от българи”, гневно заяви социологът Кольо Колев от агенция “Медиана”.

Според него колегата му Мира Радева си измисляла разни неща и обикаляла из редакциите на телевизии и вестници.

В неделя Институтът за социални изследвания и маркетинг МБМД  излезе с декларация, в която „категорично се разграничава от публикацията на първа страница на вестник "Преса" от 28.03.2013 г.“.

В декларацията пише още:

"Публикацията е издадена без официалното знание на ИСИМ – МБМД и в пълен разрез с професионалните стандарти за публикуване на данни от проучвания на общественото мнение. Липсва информация за периода на провеждане на изследването, метода на формиране на извадката, обема на извадката, метода на регистриране на информацията и максимално допустимия размер на стохастичната грешка. Подобен начин на публикуване противоречи на професионалните практики и стандарти, установени от Българската социологическа асоциация, БАМОР и от Световната организация за маркетингови, социални изследвания и проучвания на общественото мнение ЕSOMAR, в които членува нашият Институт в лицето на доц. д-р Мирослава Радева.

Публикацията на вестник "Преса" от 28.03.2013 г. дискредитира не само проучванията на ИСИМ-МБМД, а уронва престижа на цялата общност на изследователите на общественото мнение. ИСИМ-МБМД изразява надежда, че изключително некоректният начин на публикуване на данни от проучвания на общественото мнение ще остане прецедент, и че представителите на медиите отсега нататък ще се съобразяват с професионалната етика и стандарти за публикуване на проучвания на общественото мнение"

 Тошо Тошев: Първо питахме Радева

Защо Мира Радева на следващия ден не отрече публикуваната от нас информация, попита главният редактор на вестник "Преса" Тошо Тошев.

Ние сме вестник, научаваме нещо и го публикуваме, след като ни се вижда любопитно, коментира пред БГНЕС Тошо Тошев и напомни, че самата Мира Радева потвърди верността на публикуваните във вестник "Преса" данни от социологическото изследване на Института за социални изследвания и маркетинг.

"В публикацията се позоваваме и на самата Мира Радева. Питахме първо нея. Информация циркулираше между социолозите и политиците, едни се радваха, а други страдаха. Обадихме се на Мира Радева и тя каза, че е вярна, че е така. Ако това, което е казала, че е така, не е било вярно, тя можеше на следващия ден да опровергае информацията. Тя не я опроверга, а я потвърди", коментира още Тошо Тошев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!