Министър Стоянович: Въпросът с османските имоти е уреден още от Царство България

12 август 2013 в 12:38 2139 4

Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС
Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС

Въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени. Така сгради и имоти, които са били неизползваеми, остават във владение на българската държава, коментира министърът на културата Петър Стоянович по Нова телевизия.

Думите му бяха по повод изказването на турския вицепремиер Бекир Боздаг по време на визитата му у нас, че архитектурните паметници от османски времена в България са в окаяно състояние, а Анкара ще поиска от София да получи възможност да се погрижи за тях.

В Пловдив Бекир Боздаг вечеря с президента Росен Плевнелиев, а на събитието не бяха допуснати представители на българските медии.

Министър Стоянович отбеляза, че посещението на турския вицепремиер е било от частен характер и че никой не е получил яснота в България какво е говорено на срещата с държавния глава.

 "Колкото до реставрацията на определени паметници на ислямската архитектура, ние като държава имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО, сме отворени за това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство, каза министърът на културата. - Искам да гледам прагматично, прозрачно и ясно. Започнем ли да гледаме историята назад, а не напред, рано или късно ще се препънем", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!