Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

Михалевски: 66% от парите в строителството отиват в 8 фирми

Последна промяна на 25 август 2013 в 11:53 1556 6

Димчо Михалевски, Снимка: БГНЕС, Архив
Димчо Михалевски, Снимка: БГНЕС, Архив

В първата половина на тази година 8 фирми са акумулирали над 66,1% от стойността на всички договори. Малките фирми – над 4000, са акумулирали 30,1%. Това заяви пред БНР Димчо Михалевски от БСП, позовавайки се на данни от Камарата на строителите.

Михалевски отказа да посочи кои са въпросните осем фирми, които най-често печелят обществените поръчки в строителството с аргумента, че „това сега не е най-важното”.

Според зам.-председателя на „Коалиция за България” концентрацията на договорите от публичните инвестиции в ръцете на фирми-конгломерати в крайна сметка ощетява и държавата, и частния сектор.

Червеният депутат посочи, че управляващите са обезпокоени и правят анализ на въпроса защо е намаляла скоростта на реализация на публичните инвестиции. По думите му всяка година се планират над 5 млрд. лева, а реално се усвояват между 3 и 3,5 млрд. лева.

Михалевски заяви, че причините за това са няколко – от една страна стои фактът, че през последните години 2600 фирми са прекратили дейността си, а от друга са честите процедури по обжалване на обществените поръчки, което допълнително спъва усвояването на парите. Зам.-председателят на КБ изтъкна като проблем и факта, че все по-често големи фирми печелят проектите, след което ги преразпределят на по-малки подизпълнители.

„Най-същественият проблем е, че фирмите започнаха масово да губят своите права по изпълнение на проекти първа и втора категория съгласно ЗУТ – това силно намалява конкурентната среда”, допълни още Михалевски.

По думите му икономиката има нужда от големи фирми, но те трябва да получават държавна подкрепа, за да се реализират и на външни пазари.

OFFNews припомня, че темата с публичните финанси и обществените поръчки в строителството бе основна на пресконференцията на БСП в петък. Тогава левицата обяви, че кабинетът ще създаде онлайн регистър за фирмите, спечелили обществените поръчки. Целта на инициативата на БСП е да създаде прозрачност на конкурентната среда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2013 в 21:16

Дo сега беше в Гербаджийските!Интересно къде и към кои фирми ще отидат сега???

25.08 2013 в 19:37

Абе нали турците в българия не са турци от Турция?

25.08 2013 в 14:47

с изключение на турските, нали

25.08 2013 в 13:27

Почти 100%. Това не са Лапа Мангиз на Тройната коалиция, които строяха АМ "Люлин"...

25.08 2013 в 12:11

И какъв процент от хората работещи в тези строители на пътища бяха българи?

25.08 2013 в 12:03

Естествено, че не може да са много фирми. Строили са се пътища. Колко фирми в България имат потенциал да строят пътища? Има си държавни изисквания. Съжалявам, че защитавам Герб, ама това е истината.