Държавата бори мастодонтите в обществените поръчки с нов регистър

Елица Мартинова 23 август 2013 в 13:36 3298 2

Димчо Михалевски. Снимка: БГНЕС
Димчо Михалевски. Снимка: БГНЕС

БСП ще направи нов електронен регистър, паралелно със системата на Агенцията за обществени поръчки (АОП), планират социалистите. Информацията бе обявена на пресконференция в петък от Димчо Михалевски.

Целта на инициативата е да въведе прозрачност в процедурите по конкурс за обществени поръчки, особено в сферата на строителството. Чрез интерактивна национална платформа гражданите ще могат да получават изчерпателна информация за всякакви договори по възлагане на тези поръчки.

Михалевски обясни, че между регистъра на АОП и новата платформа ще има съществена разлика.

„Начинът за систематизиране ще бъде достъпен. В момента в АОП не можете да намерите информация за една фирма, която е спечелила различни поръчки в различни общини. Регистърът ще наподобява структурата на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН)“, уточни Михалевски.

По думите му строителният бранш се нуждае от по-добра конкурентна среда. Основен проблем според левицата са т. нар. фирми „мастодонти“, които печелят много и различни конкурси, без да са в състояние да осъществят задачите.

„Създават се мастодонти в България. Те нямат потенциал да изпълнят всички договори и започват да играят ролята на нерегламентиран посредник, който да разпределя работата от договорите към по-малките фирми. Не са редки случаите, когато тези мастодонти „забравят“ да платят на подизъплнителите. Не е възможно фирма с потенциал да изпълни работа от 100 единици, тя да печели поръчки за 1000 единици“, изтъкна Михалевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!