Без парични помощи за деца, ако не ходят на предучилищна

Последна промяна на 12 декември 2012 в 11:16 2948 3

Емилия Масларова, СНИМКА: БГНЕС
Емилия Масларова, СНИМКА: БГНЕС

Родителите, чиито деца не посещават предучилищни групи, да не получават и детски надбавки, предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, приети на първо четене тази сутрин.

Този текст бе предложен от опозицията и бе одобрен единодушно в пленарната зала. Според депутатите промените имат да цел ефективна адаптация на децата, за които в момента предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст.

Новото правило няма да се прилага за деца с увреждания.

Законопроектът беше внесен от червените депутати Емилия Масларова и Драгомир Стойнев. ГЕРБ и "Атака" се обявиха "за" промените. 

Депутатът от ДПС Хасан Адемов направи забележка, че "когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, поради това, че няма достатъчно места, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи за деца. Ако това го няма в закона, родителите няма да могат да запишат децата в детски градини и няма да имат право на месечни помощи”, заяви Адемов.

Според Адемов този законопроект е насочен към една определена етническа група, но трябва да се има предвид, че в големите градове таксите за детските градини са много повече от 35 лева, колкото са месечните помощи.

В София например таксата е 60 лева.

Промените влизат в сила от 1 януари 2013 г.

Както и досега, детските надбавки ще се отнемат и ако детето не посещава училище.

И през 2013 г. се запазва се размерът на детските надбавки - 35 лева месечно, като те ще се получават както досега на подоходен принцип. Ако доходът, разпределен на броя членове на семейството, надвишава 350 лева месечно, помощи за деца не се полагат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.12 2012 в 14:37

Ах, мръсна, мръсна , крадлива гад е тая Масларова !!!

12.12 2012 в 19:12

Тая крадла на снимката що не е в затвора, а ни се хили благо и доволно?! Не, не ми обяснявайте - Бойко щеше да вкара цялата крадлива Тройна в затвора, нали така? С документите, които има за техните престъпления. Така де, има ли ги или ги няма, като министър-председател? Нищо че малко офф-топик, може би имаме такива закони и такава икономика точно защото ТЕЗИ хора ОЩЕ задават дневния ред! А законът е малоумен по много причини, и съответно няма да има ефект за "определената малцинствена група", ама никак даже!
Обаче днес са заставили родителите да чакат пред Народното събрание на студа, с малки деца на ръце, и накрая са им казали, че "не сте чак толкова, много дето протестирате". Цинизъм!!!

12.12 2012 в 12:50

НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!За първи път след 1947 г. броят на българите е под 7 милиона и държавата ни е с 6-милионно население, – това съобщиха днес учени от Центъра за демографска политика. Това означава, че сме се върнали 65 години назад, коментират учените. Само за сравнение – за същия този период населението в съседна Турция се е увеличавало с 14.98 промила годишно и наближава времето, когато българите ще са под 5 милиона, а съседите ни – почти 90 милиона души.

Като основа на анализите са използвани данни, публикувани от европейски и световни институции, включително и от ЦРУ. Цифрите на Централното разузнавателно управление показват, че към юли 2012 г. България е с население от 200 000 души по-малко, отколкото отчита нашата национална статистика. Налице е и постоянен тренд за намаляване на населението ни – с близо 80 хиляди души годишно, алармират за пореден път специалистите, наблюдаващи демографските проблеми у нас.
Като символ на протест заради неглижирането на важния проблем за демографската катастрофа от страна на официалните институции, председателят на Центъра Искрен Веселинов преряза черна лента. Докато държавните мъже режат ленти за нови магистрали, българите изчезваме, коментира Веселинов.

Социалните протести, блокади и конфликти у нас се увеличават, а прогнозата е, че през следващата година те ще са по-многобройни и по-продължителни. Причината е в качеството на живота на българското общество, трагичното състояние на икономика, хаосът в здравеопазването и социалните дейности. Българинът има достатъчно информация, за да сравнява своето битие, перспективи и професионално развитие с това на хората в други европейски страни, откъдето идва и личната му неудовлетвореност, а това засилва процесите на емиграция.

От Центъра за демографска политика очакват в най-скоро време страната да напусне завинаги 2-милионният емигрант на България.

България заема 9-то място в света по смъртност, в компанията на такива страни като Сирия, Лесото, Чад и други държави от Третия свят. Само преди 2 години, през 2010 сме заемали 14-то място в класацията от общо 230 държави.