Без парични помощи за деца, ако не ходят на предучилищна

12 декември 2012 в 11:16 3657 3

Емилия Масларова, СНИМКА: БГНЕС
Емилия Масларова, СНИМКА: БГНЕС

Родителите, чиито деца не посещават предучилищни групи, да не получават и детски надбавки, предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, приети на първо четене тази сутрин.

Този текст бе предложен от опозицията и бе одобрен единодушно в пленарната зала. Според депутатите промените имат да цел ефективна адаптация на децата, за които в момента предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст.

Новото правило няма да се прилага за деца с увреждания.

Законопроектът беше внесен от червените депутати Емилия Масларова и Драгомир Стойнев. ГЕРБ и "Атака" се обявиха "за" промените. 

Депутатът от ДПС Хасан Адемов направи забележка, че "когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, поради това, че няма достатъчно места, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи за деца. Ако това го няма в закона, родителите няма да могат да запишат децата в детски градини и няма да имат право на месечни помощи”, заяви Адемов.

Според Адемов този законопроект е насочен към една определена етническа група, но трябва да се има предвид, че в големите градове таксите за детските градини са много повече от 35 лева, колкото са месечните помощи.

В София например таксата е 60 лева.

Промените влизат в сила от 1 януари 2013 г.

Както и досега, детските надбавки ще се отнемат и ако детето не посещава училище.

И през 2013 г. се запазва се размерът на детските надбавки - 35 лева месечно, като те ще се получават както досега на подоходен принцип. Ако доходът, разпределен на броя членове на семейството, надвишава 350 лева месечно, помощи за деца не се полагат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!