Родители срещу задължителното предучилищно обучение на 4-годишните

Вероника Шербанова 10 декември 2012 в 13:55 2523 4

Родители излизат на протест срещу задължителното предучилищно обучение на 4-годишните деца. Според тях с промяната в Закона за образованието държавата нарушава родителските им права. 

Протестът срещу промените в закона ще бъде на 12 декември в градинката пред Народната библиотека. Организаторите планират да отидат пред Народното събрание, където да посочат своите искания.

Това става ясно от видео изявление на двама от организаторите - Стоян Георгиев от асоциация „Общество и ценности“ и Петър Пеев, представител на родителски комитет.

"Отправяме апела, защото мислим, че сега е особено подходящо време да реагираме като родители", обясняват те. "В момента държавата се опитва да прокара закони, които нарушават нашите родителски права да отглеждаме, възпитаваме и образоваме нашите деца според собствените си философски и религиозни разбирания".

Според тях единственият шанс да бъдат чути е да излязат на улицата и да протестират.  

Преди време задължително беше за 6-годишните, след това беше за 5-годишните, сега задължителната предучилищна възраст е 4 години. Нищо чудно след това то да включи 3- и дори 2-годишните деца, се казва в изявлението.

"Социалните инженери само мислят как да направят живота ни по-труден и да изземат родителските ни права, да изземат функциите ни на родители", коментира Петър Пеев.

Освен срещу задължителното предучилищно обучение за децата, навършили 4 години от учебната 2016/2017 г., в сряда родителите ще протестират още срещу глобите, които ще трябва да се заплащат при неспазване на закона и срещу алтернативни методи на обучение като кооперативи, отглеждане вкъщи и т.н., обясниха организаторите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови