Мая Манолова: ГЕРБ решава кой да бъде подслушван, не прокуратурата

Елица Мартинова 28 юни 2012 в 10:32 1404 0

Мая Манолова, Снимка: БГНЕС
Мая Манолова, Снимка: БГНЕС
„СРС-тата са изцяло в ръцете на управляващата партия и прокуратурата няма глас в прилагането им.“ Това заяви депутатът от БСП Мая Манолова по повод предложението на ГЕРБ от май тази година купуването на гласове да се следи чрез СРС. Коментара си тя направи по време на дискусия с Димитър Лазаров от ГЕРБ и Екатерина Михайлова от ДСБ пред bTV. Лазаров потвърди желанието на партията да включи СРС-та в изборния процес догодина.

„Категоричната позиция на ГЕРБ е да се прилагат СРС-та по време на изборната кампания, само ако се налага. Така ще се пресече порочната практика да се купуват гласове. Няма да се подслушва човекът, който е продал вота си, а хората които организират това“, уточни Димитров.

Въпреки поясненията обаче, идеята на управляващите срещна неодобрение у представителите на БСП и ДСБ.

Мая Манолова обвини ГЕРБ, че неведнъж са злоупотребявали с разузнавателните средства. Екатерина Михайлова също бе скептична. Тя пожела да се дадат гаранции, че няма да има законови нарушения при употребата на подслушвателните устройства.

Дискусията не постигна консенсус и по друг важен въпрос – въвеждането на електронни избори.

Дебатът премина в спор с лични нападки между Манолова и Лазаров.

Както стана ясно в сряда по време на кръгла маса за проблемите на изборния процес, БСП иска да се въведе машинен вот от догодина. Той ще изключи хартиените бюлетини. Вместо тях в избирателните секции трябва да се поставят компютри, от които, с помощта на специален софтуер, гражданите да гласуват.

Димитров напълно отхвърли тази възможност. Доводът му бе, че може да възникнат злоупотреби при инсталирането на компютърните програми в отделните секции.

Според депутата от управляващите идеята на ГЕРБ е да се въведе изцяло електронен вот, осъществяван по интернет. По думите на Димитров обаче, това не може да стане за година и дори да се въведе за изборите през 2013 г., ще бъде под формата на експеримент в някои секции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови