Цветанов: Популизъм е, че МВР може да влияе на изборите

Юлиан Христов 27 юни 2012 в 13:21 1939 2

Кръгла маса при президента. Снимка: Сергей Антонов
Кръгла маса при президента. Снимка: Сергей Антонов
Популизъм е това, че МВР може да влияе на изборния процес. Вярвате ли, че мога да дам разпореждания на 50 хил. човека как да гласуват? Това каза вицепремиерът Цветан Цветанов, който взе участие в откритата днес кръгла маса при президента, посветена на изборния процес.

Цветанов каза, че на последните избори е имало "огромни спекулации" за това, че той като вътрешен министър е бил и председател на предизборния щаб на ГЕРБ. "Смятате ли, че аз ще упражня някакво си право, за да манипулирам изборния процес", попита той присъстващите на дискусията и поясни, че ГЕРБ ще внесе предложение членове на кабинета да не могат да оглавяват и партиен предизборен щаб.

На последните избори вицепремиерът излезе в отпуск, за да се заеме с организацията на изборите, като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Тогава политическите опоненти на партията обясниха, че МВР има поне няколко допирни точки с избирателния процес - освен поверената на ведомството охрана на чувалите с бюлетини и на избирателните секции, силовото министерство отговаряше и за изготвянето на избирателните списъци.

Днес вицепремиерът коментира и темата с подслушванията на политически опоненти. "Това са толкова несериозни неща, че не си заслужава даже да ги коментираш", каза Цветанов и даде пример с Лютви Местан, който по време на избори бил подслушван от коалиционните си партньори.

Цветанов каза още, че вече изборните списъци ще се изготвят от Главна дирекция "СГРАО" при МРРБ без за това да им бъде подавана информация от МВР информация, както беше досега.  Той обясни, че ГЕРБ ще настоява и за отпадането на т. нар. забранителни списъци.

Заседанията на ЦИК на живо

Искра Фидосова определи като спекулации някои публикации в медиите, че ГЕРБ подготвяли изборни промени за така наречения "гръцки модел", при който се дава служебна победа на първия, макар и с малка разлика, на изборите. "Това не отговаря на истината, никой не си е и помислял такова нещо, това е неприемлво и не следва на никой да се дава възможност за такава практика", коментира тя.

ГЕРБ също така подкрепят идеята за предаване на заседанията на ЦИК на живо.

Екатерина Михайлова от ДСБ заяви, че от партията ще внесат свои предложения за промени в Изборния кодекс. От партията настояват за постоянно действаща ЦИК с по-голяма професионална квота. По отношение на контролирания вот и купуването на гласове предлагат въвеждането на електронното гласуване. "Ако не се приеме, ще настояваме сасъздаването на регионален преброителен център", каза Михайлова, кадо даде пример с експерименталния център в Бобошево от последните избори, който е дал много добър резултат. ДСБ настояват за по-добър достъп до медиите и премахването на практиката партиите да си плащат, за да бъдат отразявани изборите.

Важно уточнение по изборната тема направи и депутатът от ДПС Лютви Местан, който поясни, че партията му не е предлагала да води предизборната си кампания на турски език.

"Ние нямаме предложение предизборната кампания да се води на други езици, освен на официалния български език. И за това не разбираме тази истерична реакция, на която сме свидетели през последните дни", категоричен бе депутатът от Движение за права и свободи.

"Нашето предложение е по време на кампания, която, разбира се, ще се води на официалния български език, използването на други езици при необходимост и при осигурен превод да не се наказва", поясни исканията на партията си Местан.

Плевнелиев: Електронното гласуване ще бъде основен метод на гласуване

Купуването на гласове е проблем за демократичния изборен процес, но не е проблем, който може да се реши чрез изборното законодателство. Купуването на гласове е престъпление по Наказателния кодекс. Ето защо разговорът трябва да се води в тази плоскост, а именно правораздавателната система да потърси механизми за реални решения, а не единствено да се опитваме да отговорим на въпроса как реагираме на тази порочна практика, заяви президентът Росен Плевнелиев на Кръглата маса на тема „Изборният процес: проблеми и решения“.

Електронното гласуване не е новост за българското изборно право. На изборите за народни представители през 2009 г. в определени секции беше проведено електронно гласуване с автоматизирани системи. Дали обаче можем да отидем по-далеч, като преминем не към стационарно, а към истинско дистанционно електронно гласуване. Със сигурност, в недалечното бъдеще електронното гласуване ще бъде основен метод на гласуване в демократичния свят, с оглед напредъка на технологиите, но и в България, в резултат на въвеждането на електронното правителство. Електронното дистанционно гласуване ще увеличи избирателната активност, подчерта Плевнелиев.

Видяхме миналата година колко много български граждани се преброиха в Интернет – 4,5 млн. Към днешна дата 5 млн. български граждани са в Интернет, 2,5 млн. български граждани са във Фейсбук. Не само младите биха се възползвали от електронното гласуване, а със сигурност и хората в неравностойно положение. А българите в чужбина са 100 % в Интернет, каза още президентът.

Отговорното отношение на партиите към избирателите и сблъсъкът на идеи, а не на компромати със сигурност ще върне хората към урните. Народът е мъдър. Той не се впечатлява от манипулации и очерняне на противника по време на избори. Но той ще оцени, ако на парламентарните избори през 2013 г. тези, които не спечелят, стиснат ръката на победителя. Репутацията на държавата е важна. Тя зависи от това какви избори ще произведем през 2013 г., заключи Плевнелиев.

В подкрепа на идеята за електронно гласуване се обяви и депутатът от БСП Мая Манолова.

„Целта е да се избегне субективният фактор на участниците в секционните избирателни комисии, защото има случаи на изпазаруване на цялата секционна комисия и тук не визирам управляващите. Тук визирам неща, които се случват в предишни и в по-предишни управления”, обясни Манолова.

Тя подчерта, че проблемът е сериозен, а решението му няма да бъде толкова скъпо.

„Това е проблем, пред който нямаме право да си затваряме очите. Машинното гласуване означава безпристрастност и то няма да бъде толкова скъпо. Става дума за няколко милиона лева, както чухме от министър Дянков, последните избори са ни стрували някъде около 40 млн. лева. Смятам, че ако 5-6 от тях бъдат заделени за машинно гласуване това ще облекчи финансово следващите избори. От друга страна ще се спести печатането на милиони-милиони бюлетини за различните видове избори”, заяви червеният депутат.

Манолова коментира, че има законови пропуски, които улесняват практиката с купуването на гласове.

„Има поле за легалната форма на купуването на гласове, която в момента съществува именно с възможността една политическа сила да регистрира неограничен брой застъпници и политически пълномощници за едни избори. Ако една партия има пари и няма скрупули, по този начин може да изпазарува 100, 200 000 - 1 млн. избиратели, защото законът не я спира да си регистрира колкото си иска застъпници”, поясни твърдението си тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!