Протестиращите срещу Синята зона поискаха оставката на Фандъкова

31 октомври 2012 в 21:45 2029 0

Протест срещу Синята зона в София. Снимка: Сергей Антонов
Протест срещу Синята зона в София. Снимка: Сергей Антонов

Участниците в 22-рия протест срещу платеното паркиране в София поискаха оставките на кмета на София Йорданка Фандъкова и общинските съветници от Столичния общински съвет.

Около 100 протестиращи срещу платеното паркиране в София се събраха на пл. “Славейков” в столицата. Към тях се присъединиха родители, които се обявиха срещу недостига на места в детските градини и разбитите тротоари, по които не могат да минават детски колички.

22-рият по ред протест протече под мотото "Да изгоним злото от общината". Надсловът е избран заради деня на Вси светии, който се отбелязва днес в Западна Европа и САЩ. По този повод демонстрантите бяха донесли няколко фенера, направени от тикви, а част децата, дошли с родителите си, бяха с маски.

Организаторите обясниха, че е дошло време за оставки, тъй като исканията им не са били удовлетворени през последните три месеца и утвърдиха това с призиви "Долу ГЕРБерските тикви и самоковският компир".

Протестът продължи с шествие по ул. “Г. С. Раковски” до Столичната община на ул. “Московска” 33, което блокира движението в дясното платно за около 20 минути.

Докато се предвижваха към сградата на общината, протестиращите призоваваха към тях да се присъединят всички минувачи, които се недоволни от общинарите. Те се обявиха "против рекета на Столична община", който по думите им е започнал със Синята и Зелената зони, но скоро ще обхване целия град.

Протестиращите обявиха освен това недоволството си срещу покачването на цените на тока и водата, новия данък върху лихвите от депозитите.

Пред сградата на Столична община към демонстрантите се включи и представителка на инвалидите, които по традиция се включват към протеста срещу Синята зона в София. Тяхното искане е свързано с отмяна на ограничението за паркиране до 4 часа за хората с увреждания. 

Новите правила за паркиране в центъра на София влязоха в сила от 1 септември, като имаше гратисен период от един месец само за стикерите, които си купуват живеещите в центъра.

Според новата наредба те имат право на годишен винетен стикер на цена 150 лв. за Синята зона и 100 лв. за Зелената. За втори автомобил в семейството цената е 3 пъти по-висока.

Живеещите в центъра на София обещаха да протестират всяка сряда, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Беше заведено и дело срещу Синята зона в административния съд в София, но гледането му тръгна с фалстарт на 5 октомври и беше отложено за 7 декември.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!