Литийно шествие с чудотворната икона променя движението в София

09 март 2013 в 12:21 1901 2

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Променят организация на движението в София заради литийно шествие с чудотворната икона „Пресвета Богородица”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Литийното шествие ще се проведе от 16.30 часа по маршрут - от храма „Св.Ал.Невски” по ул.”Г.С.Раковски”, бул.”Цар Освободител”, бул.”Кн.Ал.Дондуков”, бул.”Кн.Мария Луиза” до храм „Света Неделя”.

От Столична община настояват СДВР да осигури охрана на мероприятието и постове за контрол.

Лития с чудотворното копие на чудотворната икона на "Света Богородица - Достойно есть" и първа Света литургия на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит в митрополитската катедрала „Света Неделя” ще зарадват православните християни в столицата тази събота и неделя. Днес, когато Православната църква прославя Светите 40 мъченици, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и съгласно решение на Св. Синод ще се проведе литийно шествие с чудотворното копие на чудотворната икона „Пресвета Богородица – Достойно есть“. Иконата е дар от светогорското монашество на Българската православна църква – Българска Патриаршия, за което голяма заслуга има блаженопочиналия и приснопаметен Светейши Български патриарх Максим. От идването й тя е обект на поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Непрекъснат е потокът от хора пред светата икона, която е и източник на доказани чудеса.

Тържествената лития с иконата „Достойно есть”, ще тръгне от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, ще премине през историческия център на града, посветен на Божията Премъдрост - София - и ще пристигне в катедралния храм на Софийския митрополит „Св. вмчца Неделя“. Очаква се там да бъде посрещната от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, представители на висшия клир и епархийското духовенство. Пред чудотворния образ на Божията Майка ще бъде отслужено Всенощно бдение.

Утре Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще възглави първата си св. Литургия като предстоятел на Софийска св. митрополия в катедралния храм „Св. Неделя“ в съслужение с архиереи и духовници на Българската православна църква.

След св. Литургия светейшият Български патриарх и Софийски митрополит с молитвеното участие на български архиереи, клира и народа на Софийска епархия ще извърши Молебен за помирение на българския народ, за неговото здраве и благопреуспяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови