Линейката пристигнала за 12 мин. в дома на починалото бебе (обновена)

Вероника Шербанова 28 декември 2012 в 13:40 2557 3

60-годишна жена се хвърли от 7-я етаж. Снимка: БГНЕС, архив
60-годишна жена се хвърли от 7-я етаж. Снимка: БГНЕС, архив

Линейката е пристигнала в дома на починалото бебе в столичния квартал "Захарна фабрика" само 12 минути след подаването на сигнала, показа спешна проверка на здравното министерство.

По-рано днес bTV съобщи, че 11-месечно бебе е издъхнало в дома си, а родителите му твърдят, че извиканата линейка се забавила с час.

Бебето Венелин и близначката му Йовка имали хрема и лека кашлица. В 4 часа сутринта на 21 декември родителите забелязали, че момченцето диша тежко и се обадили на телефон 112. При пристигането на екипа то било вече мъртво.

По думите на майката Ангелина Троянова при позвъняването обяснили, че детето посинява. „Казахме: Пускайте буркана и елате спешно”, посочи тя.

Според записите на Националната система 112 обаче обаждането до Центъра за медицинска помощ в София е 4.30 ч., а сигналът достига до педиатъра след 10 минути.

От Центъра за Спешна медицинска помощ уверяват, че са пристигнали в дома на семейството в столичния квартал "Захарна фабрика" след около 10 минути, но тогава бебето било издъхнало.

„Лекарката седна тука на масата и взе да си пише. Аз ù казвам: Госпожо, синът ми почина”, обяснява майката.

Според д-р Велина Градишка, когато е пристигнала, детето вече е било мъртво и не е имало какво да се направи. „Веднага го прегледах. Направи ми впечатление, че е бледо, нямаше пулс. Нямаше зенична реакция, нямаше сърдечна дейност, нямаше дишане”, категорична е тя. Д-р Градишка допълни, че е започнала да пише в тетрадката, след като е установила състоянието на детето.

Резултатите от аутопсията все още не са ясни, но за момента може да се каже, че Венелин не е бил лекуван. Най-вероятно той е починал заради тежко възпаление на дихателния тракт, което е довело до усложнения.

Детето е щяло да навърши годинка на 4 януари. То ще бъде погребано служебно след месец, тъй като родителите не могат да си позволят да го погребат сами. 

Според Министерството на здравеопазването служителите на Спешна помощ са реагирали бързо и професионално и забавяне не е имало. Сигналът е подаден в Центъра за Спешна медицинска помощ в София в 4.38 ч., а екипът с педиатъра е тръгнал само минута по-късно. Линейката е била на адреса в 4.50 ч., като времето за реакция е съответно 12 минути, уверяват от здравното министерство.

Бебето е починало преди пристигането на екипа и педиатърът само е констатирал смъртта, обясняват от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!