КЗК обвини „Лукойл“ и още три фирми в картел

Юлиан Христов 16 март 2012 в 17:09 1607 0

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията излезе днес с решение, в което обвинява четири петролни компании в картелно споразумение.

Комисията твърди, че „Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД са нарушили Закона за защита на конкуренцията, като са направили „забранено споразумение и съгласувана практика за определяне на цени, които по своята цел или резултат предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво“.

Определението на комисията не подлежи на обжалване, а страните могат да предявят писмени възражения и да се запознаят с материалите по преписката в срок до 30 дни. След обсъждане на възраженията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора.

Законът за защита на конкуренцията предвижда при установяване на картел санкции до 10 на сто от оборота на компаниите за предходната година. През миналата година амнтимонополната комисия направи секторен анализ на пазара на горива, при който установи клаузи за отстъпки в договорите, които „Лукойл“ сключва за продажба на едро, които може да доведат до нарушаване на ефективната конкуренция.

Решението на комисията днес идва след като от СДС я обвиниха, че крие доклада си с анализ за цените на горивата и умишлено го бави.

„Лукойл“ увеличи цените на едро с повече от 2% и така най-масовият бензин А-95 достигна рекордните 2.63 лв. за литър, а дизелът вече струва 2.68 лв. Миналата седмица подалият днес оставка министър на икономиката Трайчо Трайков каза, че м момента цените са толкова високи, че „освен, ако не стане война в Близкия изток, няма причина да се очаква да се увеличават“. „При положение, че ние имаме втория най-нисък акциз в ЕС, би трябвало и горивата да са вторите най-евтини, а те са към трето-четвърто място“, каза тогава министърът, като обясни, че очаква проверката на КЗК, която беше сезирана от транспортния министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови