Курсанти на МВР борят езиковата бариера с чуждите туристи

23 октомври 2012 в 16:53 1254 0

Курсанти от Академията на МВР, в зависимост от езиците, които знаят, ще бъдат използвани активно в летните месеци за комуникация на служителите на МВР с чуждестранни туристи. Това е обещал днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на чуждестранните посланици у нас.

Днес на среща в министерството дипломатите и ръководството на МВР обсъдиха темата за сигурността на чуждестранните туристи по българските курорти.

"Договорихме се - до януари да бъдат обновени информационните формуляри на различни езици. Проблем в почивните дни, когато не работят банките, е да внасят таксите за дадени криминални случки. За този летен сезон изготвихме служебни бележки, които да бъдат изготвяни от дежурните полицаи, и да бъдат внасяни в първия работен ден. Желанието на посланиците е - и да има изградени банкомати или терминали, където туристите могат да заплащат", каза Цветанов. Той посочи, че срещата е била много ползотворна и мотивираща. 

В България най-важният проблем е, че хората не се разбират, няма превод и липсва общ език между туристите и полицаите, коментира посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън. Туристите не разбират защо трябва да чакат и полицаите не могат да им обяснят. Това е най-важното за хората – да се разберат. Ние сме съгласни с идеята да се използват служители от Академията на МВР и се надяваме, че следващата година ситуацията ще се подобри, каза Джонатан Алън. 

Важно е за нас, че има напредък, провеждат се много срещи, МВР слуша нашите препоръките и правите конкретна дейност като резултат. Конкретен резултат в тази посока е фактът, че тази година няма нито един проблем за пътниците, които пътуват транзитно през България. Нямаше проблеми и за това служители на МВР могат да се гордеят, каза Джонатан Алън.

Винаги има възможности за напредък, мисля че особено в един курорт като Слънчев бряг има възможност за повече напредък и помощ. Ние споделяме вашите цели и идеи за това. Има партньорство и сътрудничество, но ние също трябва да помогнем, където можем, за да работим заедно и да имаме още по-успешно лято следващата година, каза Джонатан Алън.

Сериозен напредък през последните 2 - 3 години е липсата на оплаквания от транзитно преминаващите граждани през страната - каза вътрешният министър Цветан Цветанов след среща с посланици по повод сигурността на чуждестранните туристи. Отчитаме - дали всички предприети мерки са изпълнени и ако е необходимо, препоръки или оплаквания да бъдат взети предвид, за да не бъдат допускани пак, каза Цветанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!