КТ „Подкрепа“ осъди IBM, защото не уважава сдружаването

Вероника Шербанова 06 август 2013 в 14:03 7989 4

Константин Тренчев, президент на КТ
Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". Снимка: БГНЕС

КТ „Подкрепа“ осъди IBM Global Delivery Center заради намеса в синдикалната организация към дружеството. Това съобщи във вторник председателят на Националната Федерация „Техническа индустрия, наука, информатика“ към синдиката Здравчо Здравчев.

Синдикалната организация в IBM е създадена през май 2010 г. Въпреки че всеки синдикат трябва да си създаде сам устав, който да следва, в дружеството се работеше по техни правила, обясни Здравчев.

КТ „Подкрепа“ подава сигнал до Инспекцията по труда. Следва проверка, след която са издадени 14 предписания, като работодателят решава да оспорва само три от тях, но губи делото в съда.

Междувременно членове на синдиката бяха тормозени, а председателят беше уволнен с мотива, че няма нужната квалификация, две години след като е нает на работа, допълни Здравчев.

Подадена е и жалба в Комисията за защита от дискриминация, която през юли се произнася в полза на синдиката.

Добрата новина е, че дружеството вече предостави помещение на синдиката на около 3 км от предприятието, посочи синдикалистът.

С подобен казус се занимавахме и в „Язаки България“ ЕООД в Ямбол, където също имаше неправомерни уволнения. Инспекцията по труда издаде предписания, беше заведено и дело, което спечелихме. Инспекцията обаче не си свърши добре работата, коментира Здравчев.

Наскоро фирмата въведе нови правила и система за „жълт и червен картон“. Българските граждани имат правото да се сдружават свободно. Вместо това обаче работодателите изземват функциите на съдебните органи и опитват да наложат мнението си за това кой е легитимен и кой не е, допълни той.

„България е един разграден двор, където всеки прави каквото си иска. Работодателите смятат, че хората ще се примирят, тъй като няма да имат друг избор. Може би ако хората в „Ораново“ бяха казали, че не може да се работи при тези условия, трагедията нямаше да се случи“, каза президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови