КС проверява може ли сикаджията зам.-министър да е пак депутат

01 юли 2013 в 19:09 2388 1

Иван Иванов, злополучният зам.-министър.
Иван Иванов, злополучният зам.-министър.

Конституционният съд образува дело за установяване несъвместимост и прекратяване пълномощията на шуменския депутат Иван Иванов, който бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи от премиера Пламен Орешарски и часове по-късно уволнен.

Иванов за рекордно кратко време се раздели с новия си пост, след като се оказа, че е бил управител на шуменския клон на групировката СИК. Този факт излезе от фирменото му досие в регистъра „Дакси“, което бе основанието за днешния призив на „Дакси“ към управляващите.

Делото в КС е образувано по искане на 48 депутати от ГЕРБ. Според тях Иванов не би следвало да се връща в парламента, след като веднъж е бил назначен за заместник-министър. Депутатите се позовават на Изборния кодекси Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, които предвижда възможност депутати, назначени за министри, да се връщат в парламента, но не регламентира този въпрос по отношение на народните представители, назначени за зам.-министри или на други постове в изпълнителната власт.

При така изложените факти смятаме, че при назначаването на Иван Иванов за заместник - министър на вътрешните работи е възникнала несъвместимост в качеството му на народен представител по смисъла на чл. 68, ал. 1 от Конституцията на Република България („Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител“), се казва в искането до КС.

Според депутатите, назначаването на Иванов е било факт от датата на заповедта на премиера Орешарски за назначаването му. Те се позовават на 4 решения на КС по аналогични случаи от 1993 и 1995 г., съгласно които въпросните народни представители са загубили депутатските си права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови