КС допусна и искането на РЗС за касиране на вота от Турция

Юлиан Христов 18 юни 2013 в 16:26 2080 5

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на РЗС за касиране на изборите за парламент, проведени в секциите в Турция.

Делото беше образувано на 23 май 2013 г. по искане на 48 народни представители от ГЕРБ, тъй като РЗС като непредставена в парламента партия няма право да сезира КС. От партията оспорват изборите в няколко пункта: дописване на избиратели в избирателните списъци "под черта" в деня на гласуването във всички 86 секции в Турция, като тези хора не са имали право да гласуват и/или не са разполагали с валиден български документ за самоличност, с който да удостоверят самоличността си; откриване и работа на секциите в непълния им състав;  незаконно откриване на секции. 

Вносителите на жалбата твърдят също така, че в деня преди изборите в квартали, населявани от компактни маси български турци, са минавали лица, представящи се за служители на турската държава и са събирали „за справка” личните карти на избирателите, които са им били върнати в края на изборния ден с уговорката: „да знаеш, че си гласувал”. Твърди се също така, че голяма част от подписите върху секционните протоколи са фалшиви, а друга част са подписи на лица, които не са вписани като членове на СИК.

Съдът е изискал МВР и Министерството на външните работи да извършат проверка колко от включените в избирателните списъци и гласували лица от секциите в Турция разполагат с валиден български документ за самоличност и колко от гласувалите, които нямат такъв, са подали заявление за издаване на нови документи до 12 май 2013 г. Съдът е назначил и експертиза, която трябва да изясни няколко неща: колко от избирателите, включени в основния избирателен списък на всички 86 секции в Турция, са гласували по време на изборния ден и колко от тях не са участвали в изборите; каква е общата бройка на гласувалите в Турция лица по избирателен списък и по секционни протоколи; в колко от избирателните секции в Турция на 12.05.2013 г. са гласували повече от 935 души и каква е общата бройка на гласоподавателите в тези секции над числото 935; как е разпределен вотът на избирателите (действителните гласове) по партии и коалиции и дали допълнителните страници на избирателните списъци в Република Турция, където под разделителната линия са дописвани явилите се в изборния ден избиратели, са подписани от председателя или друг упълномощен член на СИК.

 В КС има общо три жалба за касиране на вота. И трите са допуснати по същество. ГЕРБ настояват за цялостно касиране на вота. НФСБ иска частично касиране, което засяга изборните секции в Турция и някои секции в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!