КС придвижи искането на ГЕРБ за касиране на вота

Елица Мартинова 31 май 2013 в 16:22 2387 1

Конституционен съд
Конституционен съд

Конституционният съд е решил да допусне за разглеждане по същество делото, образувано по искането на ГЕРБ за касиране на парламентарните избори.

Искането бе внесено с подписите на 96 депутати на бившите управляващи.

От сайта на институцията става ясно, че определението по съдбата на иска е направено на 29 май. КС обаче не е уважил настояването на вносителите делото да се гледа на открито заседание. Докладчик ще бъде председателят на КС Димитър Токушев.

КС е изискал от ЦИК да предостави заключения от проверка на избирателните списъци от гласуването в Турция, както и още две решения на ЦИК.

От ГЕРБ са настояли още КС да изиска от Върховната касационна прокуратура материалите по случая с намерените бюлетини в Костинброд. Съдиите обаче са отказали да уважат това искане на вносителите. Това решение е провокирало особено мнение от трима съдии – Румен Ненков, Кети Маркова и Анастас Анастасов. Според тях КС е длъжен да събере всички доказателства, които биха могли да окажат влияние върху делото.

Като заинтересовани страни по случая КС е определил Народното събрание, Министерски съвет, президента, трима министри, Върховния административен съд, главния прокурор, омбудсмана, ЦИК и няколко неправителствени организации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови