Крадци върнаха трофейно знаме пред офиса на медия

Юлиан Христов 09 август 2013 в 10:59 2854 4

Откраднатото трофейно знаме от НВИМ. Снимка: focus-army.com -
Откраднатото трофейно знаме от НВИМ. Снимка: focus-army.com -

Откраднатото преди няколко месеца от Националния военноисторически музей (НВИМ) трофейно немско бойно знаме, ненадейно се появи пред офиса на Агенция „Фокус” в София.

Знамето било подхвърлено в пластичен пакет, оставен пред входа на агенцията. На знамето има инвентарен номер на фондовете на Националния Военноисторически музей в София, а за случая незабавно е уведомена полицията.

Мистериозното изчезване на знамето от музея, който е в съседство до офисите на информационната агенция, до този момент не е разкрито. Липсата на трофейното знаме било установено на 8 юни. Тогава от ръководството на музея уведомиха военна полиция, а прокуратурата пое разследването. Знамето е било отмъкнато от витрина в музея, но това е останало незабелязано от служителите и от охраната. В обекта има и видеонаблюдение, но до момента не е ясно дали камерите за уловили момента на кражбата. 

За момента няма обяснение защо знамето се появи именно пред сградата на информационната агенция, а не пред музея, който е на стотина метра разстояние от нея. Пред агенцията историкът Божидар Димитров изказа предположение, че мястото е избрано заради това, че именно сайтът е разкрил кражбата. „Мисля, че крадците, които са изпитали угризения на съвестта, са решили да върнат знамето. Още повече, че то е трудно реализируемо на световния пазар, защото хитлеристките бойни знамена са няколкостотин. Една голяма част от тях са в руски музеи, други – в западни, при частните колекционери има съвсем малко. И появата му в някоя частна колекция незабавно ще предизвика искания за връщане на знамето от страна на нашите служби. Крадците, дали поради угризение на съвестта, дали поради страх, че ще бъдат заловени, са решили да върнат знамето и така да не лишат нашата съкровищница от един ценен боен трофей”, коментира проф. Димитров.

Мистериозното изчезване на експонати не е новост за НВИМ. През 1997 г. изчезват двата изключително ценни пистолета на ген. Вл. Стойчев. През 2006-2007 г. от НВИМ са изчезнали 10 бр. пистолети „Люгер” и две маршалски звезди, изработени от злато, платина и скъпоценни камъни, а през 2008 г. - наградните пистолети „Макаров” на генералите Кинов и Диков.

В началото на юли Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите изнесе информация за липсващите експонати, сред които е и основният символ на музея, използван преди време за негово лого – тракийският меч „Акинак”. От съюза твърдят също така, че списъкът на изчезналите ценни вещи, включващ и двата сребърни часовника на княз Александър І Батенберг, може да бъде продължен. От организацията поискаха обяснение от ръководството на музея за това дали става въпрос за престъпна дейност или за престъпна небрежност.

До настоящият момент не е санкциониран нито един от директорите, заместник-директорите или други отговорни служители на музея за липсващите от него експонати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови