Координаторите по донорство вече със заплати

Вероника Шербанова 06 март 2013 в 16:35 2189 0

Зам.-министър на здравеопазването д-р Минчо Вичев, Снимка: БГНЕС
Зам.-министър на здравеопазването д-р Минчо Вичев, Снимка: БГНЕС

Координаторите по донорство вече ще работят на заплати. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев.

Ще съберем всичките около 50 координатори, за да формулират те какво искат да се промени в системата за донорство. Координаторите ще започнат да получават заплата за всекидневната си работа по наблюдение на потенциални донори, подготовката за трансплантиране на органите и вземане на съгласие от роднините. По този начин ще направим всичко възможно да не се изпускат потенциални донори, обясни д-р Вичев.

Ще бъде увеличено и заплащането на лекарите, които кондиционират донорите на органи. Досега те получаваха 30%, а отсега нататък екипът ще получава 50% от сумата за донор. Максимумът е 7000 лева, така че медицинският екип ще получава до 3500 лева, посочи той.

Допълнителните средства, които ще бъдат отпуснати, няма да доведат до спекулации, категорична е шефката на Агенцията по трансплантации д-р Мариана Симеонова. През януари имаме и 4 отказа на роднини техен близък да стане донор. Затова е важно да обясним, че няма как хора, за които има шанс да бъдат спасени, да станат донори, допълни тя.

Процедурата по обявяване на мозъчна смърт няма нищо общо с финансирането. Обявяването на мозъчна смърт става с помощта на 4-членна комисия и редица изследвания, които след това остават във файла на донора, обясни д-р Симеонова.

В момента над 1000 души чакат за бъбречна трансплантация, а миналата година са осъществени едва 2 донорства и са направени 4 трансплантации. Ситуацията с бъбречните трансплантации в България е отчайваща, допълни д-р Минчо Вичев. За сравнение той посочи Хърватия, където има 34 донора на 1 млн. души население или около 130 осъществени донора годишно.

В България има много добри специалисти по трансплантиране и добра структура. Липсва обществената подкрепа, заяви зам.-министърът на здравеопазването на Хърватия д-р Мирела Бушич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!