Конституционният съд образува три дела за касиране на изборите

Юлиан Христов 23 май 2013 в 18:13 2832 0

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Три дела за касиране на изборите за 42 Народно събрание бяха образувани днес в Конституционния съд.

Делата са по искания на депутати от ГЕРБ като едното касае цялостно касиране на вота от 12 май, а останалите две са по искане на РЗС и Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

В сряда депутати от ГЕРБ внесоха исканията, като тяхната жалба е свързана с цялостна отмяна на изборите. Жалбата на РЗС касае отмяна на вота от Турция. НФСБ пък искат отмяна на изборите в няколко изборни секции в страната и в Турция.

В жалбата на ГЕРБ се казва, че в деня за размисъл е имало агитация, но и е извършено много по-тежко нарушение, свързано със свободното формиране на мнение у гражданите. „Станахме свидетели на недопустими и безпрезедентни внушения за „държавен преврат“, манипулация на изборите и искания за тяхното отлагане от партии, част от които попаднаха в Парламента“, се казва в жалбата. Депутатите от ГЕРБ се мотивират с друго решение на Конституционния съд от 1996 година, в което се казва, че „правото на избиране с изразяване на свободната воля на гражданите е с много по-висока стойност, от правото да се извършва агитация в предизборния ден“.

Според представителите на ГЕРБ волята на избирателите е манипулирана от предаванията, излъчвани по телевизиите TV7 и News7, като на отделни лица от ГЕРБ са приписвани престъпления за манипулиране на вота с напечатването на 350 хил. бюлетини.

Делото ще се гледа от съдия Димитър Токушев, който е председател на съда. Останалите две дела – на РЗС и НФСБ, са разпределени съответно на съдиите Благовест Пунев и Пламен Киров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови