Конското месо стигна и до България

Последна промяна на 16 февруари 2013 в 13:06 1697 1

Лазанията с подвеждащ етикет.
Лазанията с подвеждащ етикет.

86 килограма лазаня, със съмнение за конско месо в нея, е иззета от голяма търговска верига, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Проби от лазанията са предадени за изследване в лаборатория в Берлин. Найденов съобщи и името на веригата - "Карфур". 

„Късно вчера следобед получихме съобщение по системата за бърз обмен на информация на Европейската комисия - със съмнение за определен продукт.

Разпоредих на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да започнат работа незабавно и ако трябва - да работят цяла нощ. Колегите са работили почти цяла нощ", похвали се Найденов. 

Установени и иззети са 86 килограма лазаня, която идва от Франция и е произведена в Люксембург. Количеството е възбранено.

Ако се окаже, че няма състав на конско месо, продуктите ще бъдат разрешени, ако не – ще бъдат унищожени, уточни земеделският министър.

Той напомни, че конското месо е разрешено за употреба в Европейския съюз, но проблемът идва от факта, че потребителите са заблуждавани, че консумират говеждо месо.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.02 2013 в 20:21

Що се прави Мирослав Найденов зорлен на улав?Да проверят наденицата по 4,99лв.кг.в магазините"Рода".Там някъде ще открият бая внос от Румъния/който им се губеше/!