Клошар е откраднал радиационния уред

Николаос Цитиридис 04 септември 2012 в 17:05 1917 1

Снимка sxc.hu
Снимка sxc.hu

Столичната полиция работи по версия, че клошар е откраднал радиоактивния уред от строителния обект.

Пред БНР началникът на първо РПУ Евгени Игнатов, поясни, че ако до 70 дни уредът не бъде повреден, радиоактивната капсула ще се разпадне и уредът ще стане безопасен за хората.

Вчера в полицията е получен сигнал за кражбата на радиоактивен уред, който представлява гама-дефектоскоп, съдържащ радиоактивен елемент с активност 10 Кюри. Ако той бъде разкапсулован, съществува опасност от облъчване, предупредиха от МВР.

Според сигнала, получен в МВР, устройство е оставено без надзор между 2 и 5 минути. Самият уред се използва за проверка на здравината за заварки на тръби. В случая е трябвало да бъдат проверявани заварките на тръби на "Топлофикация", които се подменят в района.

“Този апарат се ползва за проверка на метални съоръжения, подлежащи на проучване с радиоактивен елемент. Ако самият апарат, ако не се интервенира върху него, няма опасност. Опасен е единствено, когато се среже. Евентуален извършител, какъвто би бил някой клошар, каквато информация имаме от свидетел, че е взето, то за него тогава тази стойност се изразява някъде може би около 2 лева, които ще получи за петте килограма скрап. Работим в тази насока. Не изключваме и други версии. Ако в рамките на 73 дни не се стигне до разкапсуловане на уреда, тогава минава периода на полуразпад по естествен път и вече самият уред не е опасен”, обясни Евгени Игнатов.

 Уреди от този вид се използват само от фирми, които имат лиценз за използването му.

 Вече са разпитани по-голямата част от работещите на обекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови