Quantcast

Клисарова: От студентите зависи дали ще има нулева учебна година

Последна промяна на 29 октомври 2013 в 16:58 3310 52

Студентската окупация на СУ на 27 октомври - денят, в който бръснати глави, предвождани от депутат, се опитаха да нахлуят в Алма матер. Снимка: Сергей Антонов
Студентската окупация на СУ на 27 октомври - денят, в който бръснати глави, предвождани от депутат, се опитаха да нахлуят в Алма матер. Снимка: Сергей Антонов

Не бива да се допуска да има риск за нулева учебна година в университетите, но това зависи от студентите, заяви в Добрич министърът на образованието Анелия Клисарова, цитирана от Дарик.

По повод на разрастващия се студентски протест министърът коментира, че всеки млад човек има право и трябва да изразява гражданската си позиция.

„Нека да помислим правилно ли е това да се случва в университета? Защото има и много млади хора, които имат друга гражданска позиция, трябва да уважим и тяхната. Не бива образованието да бъде свързано с политиката, ако искаме да имаме добро образование”, заяви още тя.

Клисарова бе категорична, че стратегията за висше образование ще бъде дискутирана със студентите. Тя подчерта, че от особена важност е да се акцентира върху връзката между средното, висшето образование и бизнеса.

С директори на училища и детски градини от Добрич министърът обсъди проектозакона за училищното образование и предучилищното възпитание. Като най-сериозни проблеми в средното образование бяха очертани отпадането на учениците от училище и младежката безработица.

„Целта ни е да намалим отпадналите ученици до 11% до 2020 г.”, заяви образователният министър. В момента за България средно този процент е около 14%, но има региони, където той достига до 28%, информира още Клисарова. Усилията на министерството ще бъдат насочени и към засилване на професионалното образование и повишаване на функционалната грамотност на българските ученици.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2013 в 00:21

Такова нещо като анулиране на учебна година заради протести не се с случвало нито при големите студентски бунтове в Европа и САЩ в края на 60-те, нито в България през 1990 или 1997 г. Съмнявам се дали нямаше подобни заплахи и през Виденовата зима, обаче (но тогава университетите подкрепиха студентите си)... За Франция са ми разказвали, че на випуските на Сорбоната, учили (и протестирали) по време на големите улични бунтове през 1968г., след дипломиране се е гледало като на "втора класа" висшисти, минали по-лесно образованието си, но никой не им е анулирал учебни години - а кадърното, от какъвто и випуск да е, ще се докаже с хъс...

30.10 2013 в 02:02

"Безумие е мръсник като Токушев да преподава"
Ей това твърдя откак' върнаха Пеевски. Дотогава някак си преглъщах творенията му за Народния съд, ама когато обърнаха Конституционния в народен - си е*а дръндера бабин

30.10 2013 в 01:57

Колега, моля Ви да не говорите на другарката Поли в мъжки род..... Ще се засегне и ще спре да влиза и да коментира - какво ще правим ние без нея тогава? Още не можем да преодолеем загубата наНейния Вожд Ти Джей - дето после го пази един друг тъпанар..... Та и Ти Джей, високообразованият правешки рогач даде тон за песен. На цялото комунистическо войнство. Да летят за космонавти, дори без диплома, само с предимство, че са деца на активни борци......
Ай сиктир, както ви оправят коалиционните ви партньори......

30.10 2013 в 01:47

И ако пак изберат Пеевски - пак така....... И други да дойдат - да знаят, че ако се ебават с хората - това ги чака

30.10 2013 в 01:43

Глупостта на Клисарова изключва момента, че и на протестиращите им се учи също. Дори съм сигурен, че много повече отколкото на натегачите и страхливците.
Безумие е мръсник като Токушев да преподава - първо трябва да падне комунистическата окупация на университета и тогава може да започнат преговори за спиране на протестите в учебните заведения.

30.10 2013 в 01:23

Айде айде ...
Като човек учил в България и работил по университети в България и две държави в Западна Европа считам че това са глупости.
Нищо няма да се случи дори и при 8-10 седмици стачка.
В България и без това хорариумите са доста раздути- бакалавърска степен се взима за 4 години при положение че на повечето места са 3, семестрите в някои държави са по 12 а не по 15 седмици и седмичната аудиторна заетост е 20 часа и по-малко.
У нас годините са 4, седмиците 15 а седмичните присъствени часове често 25 та даже и в някои специалности до 30 часа, което е в полза на преподавателите за да си оправдаят работните места и да трупат хорариум и не е в полза на студентите.
Всеки студент трябва да е в състояние и сам да се подготви дори без ходене на лекции- ако не може просто не става.

29.10 2013 в 23:46

Естествено, че от студентите зависи. От Клисарова нищо не зависи...

29.10 2013 в 23:42

И какво се дърлиш, бе Коко?

Какво да правим като червените (и те са еднотипни, с перчемче зализано на ляво и изящен руски язък) и насъскват слебоумниТЕ срещу децата на нацията (и не, не съвсем безплатно, а изцеждайки цялата нация).

Биографията на тези, червените де, се предават даже от ухо на ухо с люти хвалби.

29.10 2013 в 23:26

О боже колко си прост .... Тези "консуматорчета", за 1 седмица, поемат много повече отговорност от теб за целия ти безмислен живот, дървена главо проста. Тук не става въпрос за 1-2 изгубени учебни седмици, а за методичното унищожаване на една нация! За издигането в култ на простащината, наглостта, дебелокожието и абсолютната липса на морал... Чудя се защо ти се връзвам - и цял ден да ти обяснявам, ти пак няма да разбереш, защото ти липсва нещо много съществено .... Пий си ракията, яж си салатата и продължавай да бачкаш за 500 лева цял живот - това ти го пожелавам искрено и лично.

29.10 2013 в 23:10

Вън червена мършо продажна !