Клисарова: От студентите зависи дали ще има нулева учебна година

OFFNews 29 октомври 2013 в 16:58 3991 52

Студентската окупация на СУ на 27 октомври - денят, в който бръснати глави, предвождани от депутат, се опитаха да нахлуят в Алма матер. Снимка: Сергей Антонов
Студентската окупация на СУ на 27 октомври - денят, в който бръснати глави, предвождани от депутат, се опитаха да нахлуят в Алма матер. Снимка: Сергей Антонов

Не бива да се допуска да има риск за нулева учебна година в университетите, но това зависи от студентите, заяви в Добрич министърът на образованието Анелия Клисарова, цитирана от Дарик.

По повод на разрастващия се студентски протест министърът коментира, че всеки млад човек има право и трябва да изразява гражданската си позиция.

„Нека да помислим правилно ли е това да се случва в университета? Защото има и много млади хора, които имат друга гражданска позиция, трябва да уважим и тяхната. Не бива образованието да бъде свързано с политиката, ако искаме да имаме добро образование”, заяви още тя.

Клисарова бе категорична, че стратегията за висше образование ще бъде дискутирана със студентите. Тя подчерта, че от особена важност е да се акцентира върху връзката между средното, висшето образование и бизнеса.

С директори на училища и детски градини от Добрич министърът обсъди проектозакона за училищното образование и предучилищното възпитание. Като най-сериозни проблеми в средното образование бяха очертани отпадането на учениците от училище и младежката безработица.

„Целта ни е да намалим отпадналите ученици до 11% до 2020 г.”, заяви образователният министър. В момента за България средно този процент е около 14%, но има региони, където той достига до 28%, информира още Клисарова. Усилията на министерството ще бъдат насочени и към засилване на професионалното образование и повишаване на функционалната грамотност на българските ученици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!