Кънчо Стойчев: Българското общество боледува от СПИН

Георги Савчев 23 април 2013 в 19:36 2416 0

Дискусия за политическия април, организирана от Института „Иван Хаджийски”. Снимка: OFFNews
Дискусия за политическия април, организирана от Института „Иван Хаджийски”. Снимка: OFFNews

Българското общество в момента е без имунни сили. След поредица боледувания организмът остана жив, но няма никакви съпротивителни сили, цялата имунна система е срината – това е СПИН.

С тази метафора социологът Кънчо Стойчев обясни социалния феномен, който наблюдавахме през последния месец: ръст от 1-3% подкрепа за ГЕРБ след поредицата от фрапиращи разкрития за подслушвания, Флоров и Цветанов.

За пръв път в последните 2-3 седмици аз имам усещането, че думата мафия изчерпателно описва това, на което сме свидетели – срастване на държавна власт и партийна върхушка със структури на сивата икономика и подземния свят, подчерта Стойчев на дискусия за политическия април, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Който и да взема властта след вота, много трудно ще може да управлява, отбеляза политологът Борис Попиванов.

Според него, поведението на президента Плевнелиев и премиера Райков вече ясно показва намерение за по-сериозно политическо включване след изборите.

Най-вероятният сценарий след вота е съставяне на експертно-програмно правителство, подкрепено от няколко партии, заяви политологът Димитър Ганев.

Нацията трябва да породи ново поколение, млад елит. Моето поколение, родено през 50-те, трябва да си ходи. В широкия смисъл на думата. Говоря и за социолозите. Ние приключихме мисията си, нямаме легитимност. Мачът е приключил, заяви Андрей Райчев.

От години има следния парадокс: българите са зле, България е добре. Както и обратното – гърците са добре, но Гърция е зле, обясни Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews