Калин Георгиев: Ако Шкафа беше в ареста, можеше да е жив

Юлиан Христов 25 март 2012 в 16:55 1544 0

Калин Георгиев  Снимка: БГНЕС
Калин Георгиев Снимка: БГНЕС

Ако Кирил Кирилов-Шкафа беше в ареста, сега щеше да е жив. Това каза пред bTV главният секретар на МВР Калин Георгиев.

По думите му Шкафа има богато криминално досие, а „кариерата“ му стартира с наказателна акция в дискотека в Монтанско, когато има един убит човек, обир на златарско ателие в центъра на Монтана и брутални обири на ТИР-ове, като в единия от случаите е изпазнил почти цял пълнител по шофьор. Кирилов е излежал 15-годишна присъда във врачанския затвор, след което по делото „Наглите“, в което е подсъдим, получава най-леката мярка за неотклонение „подписка“. „Прокуратурата поиска да му бъде наложена 12-годишна присъда – такъв човек не би трябвало да бъде на свобода“, коментира Георгиев.

Той не коментира какви са версиите за убийството на Шкафа, както и кой би имал интерес от смъртта му.

Близо 1000 полицаи ще бъдат командировани в малките населени места, където битовата престъпност е най-голяма, съобщи Калин Георгиев. Все още се прави преценка за това къде трябва да бъдат подсилена полицията, като до няколко месеца близо 700 души ще бъдат първото подкрепление по места. „Не можем да солжим до всяка къща полицай – скъпо е и няма как да се получи“, коментира той.

Към криминална полиция ще бъдат прикрепени изявени професионалисти, които да помагат в работата по разкриване на престъпността. „Имаме най-доброто желание да подобрим работата“, коментира Георгиев и обясни, че само от началото на годината в ОДМВР София са задържани 17 групи, които се занимават с битова престъпност и има над 50 образувани досъдебни производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews