Изсичат между 91 и 550 дървета в Борисовата градина за трамвай до Студентски град

OFFNews 10 юни 2013 в 13:42 11471 16

Студенти организират протест заради плана на Столична община да прокара нова трамвайна линия през Борисовата градина, заради която ще бъдат отсечени 91 дървета.

Протестът ще е в четвъртък. Той е организиран чрез Фейсбук групата "Не на изсичането на Борисовата градина и естакадата на Семинарията".

Според плана на общината линията на трамвай 18 трябва да минава през "Никола Габровски", "Г. М. Димитров" и Борисовата градина.

Студентите твърдят, че ще бъдат изсечени над 550 дървета. Според документите на общината броят им е 91. От тях 4 са в лошо състояние, 67 в средно и 19 в добро. Оценката на дърветата е направена от Дирекция "Зелена система".

На протеста в четвъртък студентите са поканили представители на общината. Те са направили и карта с алтернативен маршрут на трамвая. Той не минава през Борисовата градина и е по-кратък с около един километър.

Историята на линията започва през 2008 г. Тогава е бил изготвен проектът. След 5 години чакане на евросубсидия проектът бил възроден. Първоначално той предизвика негодуванието на студентите, защото предвиждаше закриване на автобусна линия №94. Тази линия е много натоварена - тя е използвана както от студентите заради университетите и факултетите, до които стига (Ректоратът на СУ, УНСС, УАСГ, Химическия факултет на СУ, ФМИ), така и от живеещите в "Дианабад", "Лозенец", центъра на София.

В крайна сметка се оказа, че планът за закриване на линия 94 е плод на сбъркана карта.

"Автобусна линия №94 няма да бъде закрита", обеща пред OFFNews кметът на София Йорданка Фандъкова.

Самият проект вече е свален от сайта на община  "Изгрев".

От транспортната служба на общината заявиха пред OFFNews, че картата е стара и само трамвайният маршрут е актуален в нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!