Исканията на протеста: Предложенията на Петър Райков

23 февруари 2013 в 20:05 6038 73

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща [email protected] Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето първото читателско мнение, на Петър Райков от Габрово, изпратено на редакционната ни поща [email protected], където можете да изпратите мненията си.

"Не представлявам никого, но смятам, че синтезирайки тези искания, косвено представлявам огромна маса. Не съм политически обвързан, бих добавил и обременен. Нямам претенциите да бъда лидер, въпреки че ако е необходимо, мога и ще бъда с мисията да представям и доведа едно прекрасно начало до края. Нямам амбиции за политическа кариера", пише за себе си 40-годишният Райков от Габрово, който е и член на форума OFFRoad-Bulgaria.com.

 

В развитието на събитията около протеста и паралелното развитие на диалога в няколкото теми от форум "Политика, икономика, обществени взаимоотношения" (в  OFFRoad-Bulgaria.com) изкристализираха долу представените искания. Смятам, че те са обединителни за огромната маса, от една страна, и, от друга, самият протест ги заяви вече (очевидно форумът се радва на популярност).

Синтезирам ги, без да имам претенциите да съм автор на всичките (поне трима сме):

  1. Мажоритарна избирателна система. Сега и веднага. Ползваме откритата топла вода от други общества/държави. Не я откриваме отново;
  2. Механизъм за контрол/отзоваване на депутати;
  3. Намаляване броя на депутатите до примерно 120;
  4. Промяна в конституцията с основен смисъл: Референдумът в Република България е основен инструмент за решаване на въпроси от национален характер. Той има силата на върховен закон;
  5. Механизъм за бързо производство на референдуми;
  6. Механизъм за отзоваване/уволнение на политически и професионални лица от постовете им. Забележете, и професионални;
  7. Механизъм за обществен и/или експертен преглед на бюджетите. Общински, държавен, структурен и т.н.
  8. ...отворено за допълване
  9. Пряк и мажоритарен избор на прокурори и съдии;
  10. Министър-председател, предлаган от президента и одобряван от мажоритарно избрано Народно събрание
  11. Право на вето на президента;
  12. Право на налагане на импийчмънт на президента от Народното събрание;
  13. Следващото ВНС да е последно. Промяна в конституцията да става с референдум. Инициативата за такъв референдум да става и по предложение на НС, приета с мнозинство 2/3;
  14. Общинска полиция - à дано.

 

Някои предварителни коментари

Защо мажоритарен избор? За да е персонална отговорността, за да не подменят избора ми по пропорции, за да гласувам за кандидата, който ще представя моите искания, а не както сега - за който ми предложат и все да нямам избор, и все да няма алтернатива.

Защо отзоваване? За да има пълен контрол.

Как точно отзоваване? Подгласникът е алтернативата при отзоваване. Той ще има грижата да вади "кирливите ризи" и да диша във врата на избраника. Това гарантира автоматизъм.

Колко точно депутати? Да ползваме готова формула от други държави с такава система.

Референдуми - не е необходимо да обяснявам.

Отзоваване на политически и професионални лица - тук акцентът е върху "професионални". Точно това е начинът да преборим Мафията.

Защо Велико народно събрание? Това не е самоцел. Необходима е промяна в конституцията (така удобна на политическия елит), а за промяната е необходимо ВНС.

Дали "отзоваването" няма да се превърне в безкрайна истерия? Не, да ползваме "топлата вода".

Протестите възникнаха "заради сметките за ток" и дори и сега медиите продължават да ги омаловажават като ги наричат именно така. Нека внеса малко прагматизъм в исканията.

Дали тези искания ще намалят сметките за ток, парно и т.н.? Всъщност никой не иска ниски сметки за ток, а да може да ги плаща (доходи). Самите сметки да бъдат реални и справедливи (темата за монополите).

Как точно исканията ще доведат до по-високи доходи и реални сметки? Чрез участието на гражданите на България в управлението и през реално представителство. 

Това е начина за справяне с Мафията.

 

Какво се случва в момента?

Политическият елит бърза да претупа ситуацията и да извлече полза. Бързат да организират избори по старата политическа система. Нима не е ясно какво означава това и защо не го искаме? 

Защото това ще бъде повторение на изборите от преди 3, преди 5 г. и на тези преди тях, и на предните и т.н. За кого да гласувам? Няма за кого. Ще гласувам ли? Не.

Това ще попречи ли на политическия елит да състави парламент с никому известни "народни представители"? Не.

Ще бъда ли парламентарно представен? Не. Ще имам ли механизъм за контрол и обратна връзка с властта? Не.

Ами - не, благодаря!

 

Дали тези искания са издържани, дали не крият подводни камъни? И да и не. Вероятно.

В България има достатъчно професионалисти, които да облекат съдържанието на идеите във формализъм.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews