Инспекторите не открили разлив на нефт от потъналия край Русе кораб

Вероника Шербанова 12 декември 2012 в 15:30 1608 0

Потъналият край Русе кораб. Снимка БГНЕС
Потъналият край Русе кораб. Снимка БГНЕС

Комисията, разследвала потъването на товарния кораб „Феритоп 1“, не е установила разлив на нефтени продукти в р. Дунав край Русе, съобщи Министерството на транспорта.

Нефтените смеси останали в лимана на пристанището благодарение на мерките, взети от служителите на Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Водата е обработва с дисперсанти до пълното ù почистване, допълниха от министерството.

Екипажът е забавил действията на компетентните служби, установила комисията. Дейностите по изпомпването на водата не са били добре координирани и това е довело до пречупването и потъването на кораба, обясниха от транспортното министерство.

Никой от екипажът на товарния кораб не е бил под въздействието на алкохол или други упойващи вещества, констатирала комисията.

„Феритоп 1“ потъна в лимана на пристанище Русе в началото на ноември. Всички, които са били на борда, разказали, че са усетили удар от неизвестен предмет във водата около 16.30 часа на 7 ноември. Това е причинило пробойна в подводната част на корпуса, което не е било забелязано веднага.
Корабът продължил към пристанището и около 2.00 часа през нощта екипажът е установил, че в плавателния съд влиза вода.

Собственикът на кораба уведомява „Морска администрация“ за инцидента повече от ден по-късно – на 9 ноември. През това време екипажът се е опитал сам да се справи със ситуацията.

Започва изпомпване на водата, по време на което корабът се пречупва на две и потъва.

Около 20 000 литра газьол трябваше да бъдат източени от горивните танкова на кораба, за да се предотврати замърсяването на реката.

На 23 ноември обаче стана ясно, че мазни петна от нефтопродукти са тръгнали по реката въпреки поставените бонови заграждения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!