Водолази оглеждат потъналия край Русе кораб

Вероника Шербанова 26 ноември 2012 в 15:36 2100 0

Потъналият край Русе кораб. Снимка БГНЕС
Потъналият край Русе кораб. Снимка БГНЕС

Водолази оглеждат потъналия преди две седмици кораб край Русе, за да преценят как най-безопасно да източат горивото от плавателния съд.

Очаква се източването на около 20 000 литра газьол от горивните танкове на кораба да започне във вторник или сряда, съобщи пред Радио Шумен началникът на отдел „Контрол на корабоплаването“ в дирекция „Морска администрация“-Русе Иван Жеков.

Има два начина за изваждане на горивото от потъналия плавателен съд, обясни Жеков.

По думите му единият вариант е да се използват различни технически приспособления, а другият – да се изчака спадането на нивото на река Дунав.

От екипажа обяснили, че преди корабът да влезе в лимана на пристанището усетили удар по корпуса от твърд предмет под водата. Не са били установени пробойни и са продължили пътя си. По време на разтоварването корабът е започнал да потъва.

Разследването за причините за потъването на „Феритоп 1“ трябва да приключи до края на ноември. Инспекторите от дирекция „Морска администрация“ работят по няколко версии, уточни Жеков.

Корабът “Феритоп 1″ потъна на 9 ноември при разтоварване на дървени трупи. Водолазни екипи установили, че в резултат на потъването в реката са се появили мазни петна от нефтопродукти от машинното отделение на кораба. Веднага са били взети мерки срещу замърсяването по реката.

Корабът е на русенската фирма “Гораинвест”. Той е бил натоварен с дърва и е пътувал от Бръшлен към Русе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!