Илияна Йотова: Съжалявам, че дебатът в ЕП ще бъде претупан за 20 минути

Мая Младенова 02 юли 2013 в 16:41 3219 14

Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС
Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС

Целият дебат за България беше вмъкнат по настояване на ГЕРБ в последната минута и вместо той да стане една добра дискусия за ситуацията в страната, за съжаление ще бъде претупан в рамките на двайсет мунити. Разбирате, че за това време нищо съществено не може да бъде казано за ситуацията в страната, която си е достатъчно сложна.

 

Това коментира пред OFFNews евродепутатът от БСП (ПЕС) Илияна Йотова малко преди началото на днешния дебат в Европейския парламент в Страсбург за политическата обстановка у нас .

"За съжаление, за разлика от българския парламент, разполагаме с изключително малко време. За цялата парламентарна група са дадени само четири минути. Затова сме взели решение председателят на нашата делегация г-н Ивайло Калфин да изрази мнението на нас четиримата, за което той ще има една минута", обясни евродепутатката. 

Йотова изрази и друго свое опасение - че дебатът ще даде допълнителен повод на някои държави членки да използват ситуацията у нас, за "да водят предизборната си кампания в собствените си държави на наш гръб, както е случаят с немската делегация". 

"Знаете, че в Германия предстоят парламентарни избори и те си започнаха кампанията. За съжаление България и Румъния отново ще бъдат боксовите круши. Между другото, страхувам се, че този път няма да са само двете страни, които обичайно ставаме жертва на такъв популизъм, но и всички страни, които са от бившия соцлагер. Знаете, че малко преди нас е дебатът за Унгария, който ще завърши с резолюция и наистина е готвен от много дълго време. А при нас е малко ей така, да създадем шум по темата", каза още Йотова.

"Ние сме наистина Европейски парламент - мястото на Европейския парламент, както и на всеки друг парламент, е за дискусии. Не бягаме от нито една тема, напротив. Смятаме, че е добре да се разгледат всякакво въпроси тогава, когато те трябва да бъдат на вниманието на европейските, вкл. на българските граждани. Единствено съжалявам, че тази дискусия не може да се проведе в българския парламент поради това, че ГЕРБ дезертираха от Народното събрание в България и продължват да не ходят на работа. След като предпочитат вместо в България този дебат да го водим тук в Европа, ще го водим тук в Европа", добави Илияна Йотова.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!